Novosti

Društvo

Nogometašice Venezuele optužile bivšeg izbornika za seksualno uznemiravanje

Dvadeset i četiri članice ženske nogometne reprezentacije Venezuele optužile su bivšeg izbornika Kennetha Zseremetea za seksualno uznemiravanje i opisale ga kao pravo čudovište

Large rsz seksualno zlostavljanjev1

(foto Hossam el-Hamalawy/Flickr)

"Odlučile smo prekinuti šutnju i otkriti pravu sliku bivšeg izbornika, koji je tijekom svog mandata fizički i psihički maltretirao igračice i seksualno ih zlostavljao", napisale su nogometašice iz Venezuele o 55-godišnjem bivšem izborniku na Facebooku, dodajući da su mnoge priznale da ih je psihički i fizički maltretirao te im je mjesto u reprezentaciji uvjetovao ucjenama i opscenim pozivima.

U priopćenju objavljenom na društvenim mrežama, igračice su napisale da se zlostavljanje događalo od 2013. do 2017. godine kada je Kenneth Zseremeta smijenjen s mjesta trenera ženske reprezentacije do 20 godina, a službeni razlog priopćen javnosti tada je bio da se radi o potezu zbog "loše izvedbe momčadi". U priopćenju se navodi i da je jedna igračica 2020. rekla suigračicama da ju je trener seksualno zlostavljao od četrnaeste godine života.

Glavni tužitelj Venezuele objavio je na Twitteru da je pokrenuta istraga o ovom slučaju. Nakon objave igračica, javile su se i druge žene koje tvrde da ih je Zseremeta zlostavljao. Njegove taktike bile su raznolike, od zahtjeva za masažama do drugih oblika neprikladnog ponašanja. Kako prenosi Washington Post, Zseremeta je stalno navodio LGBTQ igračice da mu pričaju o svojoj seksualnoj orijentaciji.

Zseremeta je rođen u Panami, a ima i venezuelsku putovnicu. Bio je izbornik raznih venezuelskih odabranih vrsta između 2008. i 2017. godine. Potom je otišao u Dominikansku Republiku, a od prošle je godine izbornik ženske reprezentacije Paname.

Ovih je dana i australska nogometašica Lisa de Vanna istupila u javnosti i ispričala da je doživjela zlostavljanje i nasilje kada se pridružila australskom nacionalnom ženskom timu sa 17 godina.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više