>

novosti logo

Politika / Svijet Politika / Svijet
Piše N. J.

Nova ljevica pozvala HDZ da se izjasni oko napada na umjetničku instalaciju u Rijeci

Bez crvene zvijezde prvi ljudi HDZ-a prezivali bi se Bacich i Plencovich, ističu u Novoj ljevici, upozoravajući da se Nemanji Cvijanoviću, autoru ‘crvene zvijezde', umjetničkog rada u Rijeci, prijetilo smrću riječima ‘Nemanja Srbine, presudit ćemo ti’

Nova ljevica pozvala je premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića da se izjasne oko zabrinjavajućih događaja vezanih uz umjetnički rad Nemanje Cvijanovića ‘Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik’ koji je u sklopu projekta ‘Europska prijestolnica kulture – Rijeka 2020’ bio postavljen na riječkom neboderu.

Taj je umjetnički rad izazvao najprije reakcije krajnje desnice, a dogodila se i izravna prijetnja smrću autoru umjetničkog rada, ispisana na riječkoj fasadi ‘Nemanja Srbine, presudit ćemo ti’, podsjećaju u Novoj ljevici i pitaju javnost što se može očekivati nakon izjave Bačićeve izjave da nije vidio da je ‘žestoko osuđeno postavljanje zvijezde petokrake u Rijeci’.

- Bačić i Plenković bi trebali znati da se predsjednik Franjo Tuđman, na kojeg se i oni rado pozivaju, nije odrekao važnih postignuća ostvarenih pod crvenom zvijezdom koja je krasila njegovu partizansku kapu, a kasnije i šapku partizanskog generala. Jedno od tih postignuća jest da je ustaški režim pobijeđen, a Rijeka i Istra su pripale Hrvatskoj. Kao Dalmatinci, kojima je Pavelić prodao Dalmaciju Italiji, i Bačić i Plenković trebaju biti zahvalni ‘crvenoj zvijezdi’ da danas nisu Bacich i Plencovich – kažu u saopćenju.

- Osim što se ne pitaju kako je došlo do ovakve revizije povijesti kojoj i sami doprinose, od Bačića i Plenkovića očekujemo jasne poruke i pravodobne reakcije i sankcije širiteljima mržnje u društvu, kad ih već nije bilo skoro 30 godina pod vodstvom HDZ-a - ističu u Novoj ljevici, ukazujući da neodređene ili sporne izjave s vrha vlasti legitimiraju govor mržnje i zločine koji bi mogli uslijediti.

- HDZ-ova floskula o sigurnoj Hrvatskoj razbija se onog trenutka kad se građanima počinje prijetiti smrću, a vlast ne prepoznaje svoju odgovornost za pojavu ekstremizma u društvu. Prešutno ili neskriveno odobravanje govora mržnje, koketiranje s ustaškim nasljeđem kao i neučinkovitost institucija da sankcioniraju govor mržnje i zločine iz mržnje - više od svega potiču novo nasilje - navodi se u objavi za medije Nove ljevice koju potpisuje predsjednica Ivana Kekin.

Podsjetimo, Cvijanović je u crvenu zvijezdu, postavljenu na ‘Riječkom neboderu’ utisnuo 2.800 komada stakala crvene boje koji simboliziraju toliki broj partizana koji je poginuo u oslobađanju Rijeke i njene okoline od 16. aprila do 3. maja 1945. godine.

1/1