Novosti

Politika

Nova ploča za Gustava Perl-Bendu

Bjelovarska policija pronašla je počinitelje koji su skinuli i uništili spomen-ploču Gustavu Perl-Bendia lokalni antifašisti najavljuju postavljanje nove

61i2qmd6isatevsubhp5s8gzp89

Antifašistička liga RH, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovara, kao i bjelovarsko Vijeće srpske nacionalne manjine održali su danas konferenciju za medije povodom uništenja spomen-ploče antifašistu Gustavu Perl-Bendi koja se nalazila na njegovoj rodnoj kući.

O ploči, koja je skinuta u noći s 13. na 14. avgusta, i hapšenju počinioca govorili su Vesna Teršelič iz Documente, Zoran Pusić i Želimir Brala iz Antifašističke lige RH uz moderiranje bjelovarskog antifašista Nenada Nekvapila. Na konferenciji je rečeno da se uz kulturu sjećanja mora graditi i kultura življenja jer se danas u zemlji ne razvija društvo tolerancije.

- Ukazali smo na ponovno rušenje ploče koja je postavljena prošle jeseni, ali i na činjenicu da u gradu još postoji Ulica Julija Makanca, ministra u vladi NDH i čovjeka koji se najžešće oborio na Stepinca kad je ovaj, makar i blago, spomenuo zločine nad Srbima, Židovima i Romima - rekao je Nekvapil za Novosti.

Nekvapil je pohvalio bjelovarsku policiju koja je pronašla počinioce i najavio postavljanje nove ploče.

- Uskoro ćemo naručiti novu ploču s identičnim natpisom, a postavit ćemo je najkasnije 5. listopada. Radimo i na obnovi spomen-područja u Gudovcu, mjestu prvog ustaškog masakra Srba u travnju 1941. godine. Za svoje aktivnosti imamo podršku Grada Bjelovara i Bjelovarsko bilogorske - rekao je Nekvapil, izrazivši i zahvalnost Srpskom narodnom vijeću na podršci koju pruža u obnovi spomenika u Bjelovaru.

Policija je otkrila da su spomen-ploču Gustavu Perl-Bendi, koji je poginuo 1941. u pokušaju atentata na ustaškog ministra Milu Budaka, nasilno skinuli i uništili 36-godišnjak s povremenim boravkom u Bjelovaru i 39-godišnjak s prebivalištem u tom gradu. ‘Utvrđena šteta je 3870 kuna. Protiv navedenih osoba slijedi podnošenje kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru. Radi se o osobama koje su i ranije evidentirane kao počinitelji većeg broja raznih kažnjivih radnji’, saopćila je PU bjelovarsko-bilogorska.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više