>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Nova sjednica u novom prostoru

Svoju 12. sjednicu Vijeće srpske nacionalne manjine Zagrebačke županije održalo je 10. oktobra u novom prostoru koji se nalazi u zagrebačkom kvartu Trešnjevka. Predsjednik VSNM-a Dragiša Pilipović izrazio je zahvalnost svima, a prije svega nekadašnjoj vijećnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Bogdanki Srdić Vulpe, koji su omogućili nalaženje novog i za adekvatnijeg prostora, kao i Srpskom narodnom vijeću na pomoći prilikom opremanja novih prostorija.

- Vjerujem da će u ovom, većem i boljem prostoru biti više sastanaka i aktivnosti vijeća - rekao je Pilipović.

Prvom dijelu sjednice prisustvovao je i saborski zastupnik Milorad Pupovac koji je najavio daljnju pomoć SNV-a oko sredstava i oko provedbe programa.

- Imat ćete našu podršku za sve što budete trebali - rekao je Pupovac i zatim dodao da je nužno imati kvalitetne aktivnosti u daljnjem radu.

Pilipović i njegov zamjenik Dragoljub Geratović upoznali su Pupovca i članove Vijeća sa situacijom i odnosima među manjinama u Zagrebačkoj županiji, ističući da je problem što sve manjine, bez obzira na njihovu brojnost, dobivaju približno jednak iznos. Rekli su i da manjinska vijeća u Velikoj Gorici i Samoboru dobro djeluju, ali i da u Zaprešiću postoje problemi jer tamošnja gradska uprava otežava rad lokalnog VSNM-a.

Šefa ureda SNV-a Branko Jurišić govorio je o aktivnostima krovne organizacije Srba u Hrvatskoj, dok je Bogdanka Srdić Vulpe govorila o svom višegodišnjem projektu pomoći starijim osobama. Nikola Lunić, predsjednik SPD-a ‘Privrednik’, prisutne je upoznao s aktivnostima oko stipendiranja dobrih učenika i studenata slabijeg imovnog stanja, ali i najboljih studenata.

- U interesu svih nas su što bolji odnosi i suradnja srpskih organizacija - rekao je Lunić.

U nastavku sjednice usvojen je plan i program rada za narednu godinu, a iznesene su i informacije o predstojećim aktivnostima i obilježavanju krsne slave Vijeća.

1/1