>

novosti logo

Kronika Kronika

Nova stolarija i fasade

Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost osigurao je 80 odsto, 2,5 odsto Opština Negoslavci, a 17,5 odsto sredstava sami korisnici programa

U okviru programa poboljšanja energetske efikasnosti porodičnih kuća koji provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, deset porodica u Negoslavcima ove godine će dobiti novu stolariju i fasade na svojim kućama. Načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov potpisao je ugovore s korisnicima programa čime je projekat vredan pola miliona kuna, započet prošle godine, ušao u završnu fazu. Fond za zaštitu okoliša i eneregetsku efikasnost osigurao je 80 odsto sredstava, 2,5 odsto Opština Negoslavci, a 17,5 odsto sami korisnici programa.

- Ponosni smo jer smo jedna od šest opština na području Vukovarsko-sremske županije kojoj je to pošlo za rukom. Javilo nam se 50 naših meštana, ali smo sredstava imali za njih 10. Korisnici su pojedinačno mogli dobiti najviše 60 hiljada kuna, kaže načelnik Dušan Jeckov, zadovoljan realizacijom projekta. Program je predviđao mogućnost zamene stare novom stolarijom, ugradnju fasade, sistema prozračivanja ili ugradnju plinskih kondenzacijskih kotlova. Negoslavčani su uglavnom bili zainteresovani za novu PVC stolariju i fasadu kuća. Bodovanje pristiglih prijava vršilo se prema jasno definisanim kriterijumima pravilnika, između ostalog, prema broju članova domaćinstva, grejanoj površini, načinu grejanja i stanju fasade.

Jedan od korisnika programa je i Stojan Planinac. Na raspisani konkurs javio se kako bi promenio stolariju i uradio fasadu na svojoj kući u kojoj živi sa suprugom i dvoje dece.

- Dobili smo 50 hiljada kuna, a još 12 hiljada moramo sami obezbediti. Zadovoljni smo jer bez sredstava Fonda ne bi uspeli. Ja sam u penziji, a supruga radi kao spremačica. Nisam očekivao da ću proći na konkursu jer uvek svi misle kako će novac dobiti onaj ko je bliži vlasti, ali, eto, iznenadio sam se. Ipak, ima neke pravde i poštenja, kaže ovaj 52-godišnjak dodajući kako ni procedura nije bila komplikovana jer je uz uslov da je kuća legalizovana trebalo svega nekoliko dokumenata. Zadovoljna je i Smiljka Petričević koja će uskoro na svojoj kući imati novu PVC stolariju.

- Sin i snaja su prikupljali potrebnu dokumentaciju i dobili smo 40 hiljada kuna. Veliko je to olakšanje u današnjoj situaciji kada je do novca teško doći. Možda bi sami uspeli menjati jedan po jedan prozor, ali zahvaljujući ovom programu dobićemo kompletnu stolariju, kaže naša sagovornica.

Osim što je 10 negoslavačkih domaćinstava dobilo sredstva za stolariju i fasade na svojim kućama, načelnik Dušan Jeckov ističe da su posao za izvođenje radova u okviru ovog projekta dobili obrti i firme sa područja Negoslavaca i Vukovara što je u današnjim uslovima krize, kada ljudi teško dolaze do posla, od velikog značaja.

1/1