Novosti

Kronika

Нoвa влaст нa дeлу

'Нaшa удружeњa су дoбилa тeк 19 oдстo oд укупнoг изнoсa', кaжe прeдсeдник Kлубa вeћникa СДСС-a и СНС-a у Вукoвaру Дejaн Дрaкулић

3rqbpcz6us910i6gsu5jguud7z6

(foto Davor Konjikušić)

Većnici SDSS-a i SNS-a u Gradskom veću Vukovara nisu zadovoljni raspodelom sredstava u gradskom budžetu za ovu godinu usvojenom na prvoj radnoj sednici ovog, nedavno konstitusanog predstavničkog tela jer su sredstva za delovanje udruženja sa srpskim predznakom smanjena u odnosu na prošlu godinu.

Zbog toga je Klub većnika te dve stranke podneo devet amandmana kojim su zatražili povećanje predviđenih sredstava za sportska i kulturna udruženja srpske zajednice barem na nivo iz prošle godine, međutim skupštinska većina ih je redom odbacila bez adekvatnog obrazloženja.

- Smanjenje sredstava je dovelo naša udruženja u nezavidan položaj. Nezadovoljni smo jer nema jasnih i transparentnih kriterijuma po kojima su ona raspoređena. Ako govorimo u procentima naša udruženja su dobila tek 19 odsto od ukupnog iznosa, rekao nam je predsednik Kluba većnika Dejan Drakulić.

- Ne može se reći da su zbog ekonomske situacije ili smanjenog punjenja budžeta generalno smanjena sredstva svim udruženjima jer činjenice pokazuju da se to dogodilo samo udruženjima koja okupljaju pripadnike srpske zajednice dok su ostalima uglavnom povećana. Čak ima udruženja koja su nova i odmah su dobila 20 hiljada kuna što do sada nije bila praksa, dodaje Drakulić. Svoje nezadovoljstvo izrazili su i predstavnici udruženja koje je na zajedničkom sastanku okupio zamenik načelnika iz redova srpske zajednice Srđan Milaković.

- Posle puno truda i muke smo neke stvari uspeli podići na neki zadovoljavajući nivo i smatramo da bi to trebao biti neki standard bez obzira koja je politička opcija na vlasti. Ako se išta menja moraju postojati čvrsti argumenti kojih ovde nema već su u pitanju politički razlozi, smatra Milaković.

- U poslednje dve godine uspeli smo da približimo iznose sredstava koja su dobijala najveće hrvatsko i srpsko kulturno-umetničko društvo, međutim u ovom budžetu je za HKGD ‘Dunav’ predviđeno 170 hiljada kuna, dok su sredstva KUD-u ‘Sloga’ smanjena sa 170 na 130 hiljada kuna, bez ikakvog opravdanog razloga. Svima je poznato da tradiciju kulturnog aktivizma u Vukovaru baštini upravo ‘Sloga’, čak nevezano za nacionalnu pripadnost jer je ono naslednik preratnog društva koje ima intenzivne programe i danas, pojašnjava Milaković te sličan primer navodi i u području sporta.

- Fudbalski klub ‘Vuteks-Sloga’ kojem gravitira srpska zajednica je ove godine ušao u viši rang takmičenja, a sredstva za njegov rad su smanjena sa 580 na 500 hiljada kuna. S druge strane, podrška hrvatskom klubu ‘Vukovar 91’ je narasla sa 650 na 800 hiljada kuna, kaže naš sagovornik dodajući da takvih primera ima još.

Izjave čelnih ljudi nove gradske vlasti ne obećavaju ništa dobro ni za sledeću godinu. Dok je gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) obećao još nešto sredstava iz budžetske rezerve, predsednik Gradskog veća Igor Gavrić (HSP Ante Starčević) je oštrim tonom najavio da će tek biti rezanja.

- Nadam se da je njegova izjava bila izrečena u afektu i da se to neće dogoditi. Ovo je već minimum minimuma, rekao je Drakulić.

Nakon junskih prevremenih izbora, izvršnu vlast u gradu ima HDZ koji je većinu u Gradskom veću uspeo osigurati uz pomoć svog koalicionog partnera HSP-a Ante Starčević i jednog većničkog mesta HDSSB-a.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više