>

novosti logo

Piše Novosti

Nove poruke govora mržnje u Splitu i Zadru

U samom centru Zadra u Velebitskoj ulici ispisan je mrzilački i nepismen grafit ‘Oj hrvatska mati Srbe čemo klati’ uz ušato slovo ‘U’. Grafit ‘U proljeće kad cvate vrba pravit ćemo paprikaš od Srba’, također je ispisan na frekventnom mjestu, u Ličkoj ulici u Splitu

Svega nekoliko dana nakon pojave skandaloznog grafita na zadarskom Bilom Brigu koji poziva na klanje Srba, iz Dalmacije pristižu nove poruke govora mržnja, iz Splita i opet iz Zadra.

U samom centru Zadra u Velebitskoj ulici ispisan je mrzilački i nepismen grafit ‘Oj hrvatska mati Srbe čemo klati’ uz ušato, ustaško slovo ‘U’. Kako javlja lokalni portal Zadar news, policija ni ovaj put nije bila obavještena o grafitu, kao što je to bio slučaj i s onim na Bilom Brigu, gdje je komunalno redarstvo reagiralo tek nakon pisanja ovog portala.

Grafit u Splitu također je ispisan na frekventnom mjestu, u središtu grada u Ličkoj ulici. Poruka sadržaja ‘U proljeće kad cvate vrba pravit ćemo paprikaš od Srba’ samo je jedna od nekoliko koje se mogu vidjeti u ovom gradu: krajem septembra u Splitu su osvanuli grafiti ‘Ubij Srbina’ te ‘Novinari crvi jebemo vam majku’.

Budući da građani Splita i Zadra samoinicijativno ne obavještavaju nadležne službe o neprimjerenim i uznemirujućim grafitima, ostaje za vidjeti hoće li medijsko reagiranje pokrenuti policijsku akciju uklanjanja poruka, a i onda pokušaj identificiranja počinitelja putem nadzornih kamera.

1/2