>

novosti logo

Vijesti / Svijet Vijesti / Svijet

Novi račun nezadovoljnom članu

Uslijed novog načina računanja europske potrošnje, u koju je sada uključena i siva ekonomija, Velika Britanija je dužna do 1. prosinca Europskoj uniji uplatiti 2.1 milijardu eura

Eurostat, statistička agencija Europske unije, 'otkrila' ja veliki nesrazmjer između onog što bi Velika Britanija trebala uplaćivati u zajednički europski fond i onoga što uistinu plaća. Uslijed novog načina računanja europske potrošnje, u koju je sada uključena i siva ekonomija poput prihoda od droge i prostitucije, Velika Britanija dužna je do 1. prosinca Uniji uplatiti dodatnih 2.1 milijardu eura.

'Bruxelles zahtijeva 2 milijarde eura od Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je ekonomija prestigla EU rivale', naslovnica je jučerašnjeg 'Financial Timesa'. Uz fotografije triju lidera najvećih europskih ekonomija stoji i kako bi prema istom izračunu Njemačka trebala uplatiti 780 milijuna eura manje od predviđenog, a Francuska će dobiti 'popust' nešto veći od milijarde eura.

George Osborne, britanski ministar financija, osudio je odluku i rekao da su je donijeli 'niži dužnosnici'. U intervjuu za 'Sky News' Osborne je rekao da je njegov kabinet u utorak saznao za potraživanja, te da je premijer Cameron neposredno nakon odluke telefonski razgovarao s ostalim europskim premijerima koji su također iznenađeni ovakvom odlukom.

Sam premijer Cameron u petak je sazvao press konferenciju na kojoj je rekao da je normalno da se u ovakvim organizacijama ponekad događa da države plaćaju više ili manje ovisno o rastu ili padu ekonomije, no kako se nikad nije dogodilo da se odjednom stvori račun od 2 milijarde eura. Cameron je rekao kako će zatražiti istragu o tome kako se došlo do te cifre, te  takvu pojavu nazvao neprihvatljivom. Decidirano je rekao:

- Neću platiti taj račun do 1. prosinca. To se neće dogoditi.

Britanski mediji i političari jedinstveni su u osudi ovakve odluke, a posebno ističu kako je uvredljivo i neprihvatljivo to što bi Francuska trebala dobiti povrat veći od milijarde eura zbog loših ekonomskih pokazatelja.

- Ovom odlukom EU daje do znanja da uspjeh neće biti pozdravljen, nego kažnjen. Cameron mora staviti veto na ovu odluku ako želi imati imalo kredibiliteta - za 'Guardian' je komentirao čelnik UKIP-a, euroskeptik Nigel Farage

- Nakon što je došao u Veliku Britaniju i izazvao požar zbog migracijskih ideja Davida Camerona, Jose Manuel Barosso se vratio u Bruxelles kako di dolio još ulja na vatru - slikovito je odluku EU opisao Farage. Podsjetimo, predsjednik europske komisije Barosso, nedavno se usprotivio restriktivinijim migracijskim prijedlozima Davida Camerona, rekavši kako su oni protivni europskim zakonima.

Torijevski zastupnik u parlamentu Philip Davies poslužio se nešto eksplicitnijom alegorijom od Faragove. On je Europskoj uniji poručio 'da si zabije svoj zahtjev od 2 milijarde eura tamo gdje sunce ne sija'.

- Već plaćamo 20 milijardi funta godišnje članarine. Kako imaju obraza tražiti još – upitao je.

A da je tempiranje ovakve odluke vrlo neoprezno i dolazi u, za Britaniju, vrlo delikatnom trenutku, potvrđuju i iz same EU iz koje kažu kako tajming nije idealan, ali su pravila tu da se poštuju. Odluka dolazi u vrijeme kada su euroskeptični glasovi u Britaniji sve glasniji i artikuliraniji. Cameron je najavio kako će, osvoji li novi mandat sljedeće godine, prvo revidirati ugovor sa EU, a zatim 2017. godine i raspisati referendum o britanskom članstvu u EU.

Cameron najavljuje da će ovaj financijskih zahtjev pokušati srušiti zajedno s ostalim zemljama od kojih se traži dodatna uplata u zajednički proračun. Britanski je premijer ukazao i na to kako je neprihvatljivo da se, u vrijeme kada glavna linija Bruxelleske politike propagira štednju i rezove, državama nameću dodatne obveze i to upravo od strane Bruxellesa. Ovakva se iznenadna odluka iz Bruxellesa čini kao vrlo je snažan argument u rukama onih koji zagovaraju britanski izlazak iz EU.

1/1