>

novosti logo

Kronika Kronika

Novi vjetrovi u Križevcima

Pozitivne promjene za zajednicu u prigorskom gradiću: Nakon netolerantne politike Branka Hrga, novi gradonačelnik Mario Rajn pokazuje susretljivost prema pripadnicima srpske zajednice

Iako je do ove, 2018. godine, u Križevcima bio običaj da se s javnih mjesta, trgova i ulica nakon katoličkog Božića uklanjaju svi božićni ukrasi, ovoga puta nije bilo tako. Do prošle 2017. godine, već više od dvije decenije, križevačke gradske vlasti redovito su nalagale nadležnim službama da na dan Sveta tri kralja (6. januara), obavezno odstranjuju sve božićne rekvizite i natpise. Ulice i trgovi Križevaca tako su već na sam Božić po julijanskom kalendaru koji tradicionalno stiže dan kasnije, bile potpuno puste i prazne. Nikakvih znakova ili tragova nedavnom katoličkom Božiću više nije bilo.

Iako u samom gradu nema velik broj pravoslavnih stanovnika jer veći je broj u okolnim mjestima, ali u njemu je pravoslavna crkva Svetog Save, tih prošlih godina gradsko ‘čišćenje’ Božića bilo je svojevrsna jasna poruka gradskom i okolnom srpskom stanovništvu. Drugim riječima, Srbi križevačkog kraja i njihovi običaji nisu bili dobrodošli te je javno uklanjanje božićnih obilježja bilo izraz određenog animoziteta. Osim takvih službenih postupaka vladajućih općinskih desnih elita (HDZ, HSS, HSP), isto su činili i brojni pripadnici većinskog naroda. Naravno, većina zbog neznanja ili straha da ih se ne proglasi Srbima, dok su oni drugi, relativna manjina, to radili i još uvijek rade iz jasnih pobuda.

Bila je to posljedica većinom dugogodišnje skrivene i netolerantne, ratom iz devedesetih, inspirirane politike bivšeg križevačkog gradonačenika i sadašnjeg saborskog zastupnika Branka Hrga. Spomenuti gradonačelnik u svome mandatu nije se naročito iskazao niti po pitanju tretmana srpske manjinske samouprave tj. VSNM-a Križevaca, odnosno, nije mu osigurao potrebni radni prostor iako je zakonski bio dužan to učiniti.

Vijeće srpske nacionalne manjine zato ni dan danas u Križevcu nema svoj vlastiti ured već radni prostor dijeli s lokalnim ogrankom političke stranke Hrvatski Laburisti. Za usporedbu, osim VSNM-a, svoje prostorije nema niti gradsko udruženje antifašista, dok na drugoj strani, revizionističko udruženje ‘Hrvatski Domobran’ ima svoj ured i od grada prima sve moguće novčane pomoći. Grad Križevci finacirao je i gradnju spomenika pripadnicima vojske NDH-a na traženje dotičnog domobranskog udruženja.

No, s ovom 2018. godinom, bez obzira na sve probleme iz prošlosti, na niz primjera očito je da se mnoge stvari mjenjaju na bolje. Posebno je to vidljivo u odnosu novih gradskih vlasti prema građanima srpske nacionalnosti te njihovim potrebama. Rezultat je to izbora novog gradonačelnika Marija Rajna, koji je kao mladi i nezavisan kandidat bez političkih i malverzacijskih mrlja u biografiji kakvih je imao bivši gradonačelnik, pobijedio Hrga te ostale političke konkurente.

Pored iskazane susretljivosti prema srpskoj zajednici, Rajn se ističe i po sve brojnijim i različitim infrastrukturnim lokalnim projektima čiji je glavni inicijator. U tome smislu, u izboru novog gradskog rukovodstva, treba sagledati i uzrok ove gradske ‘novotarije’, božićne ukrase grada koji su dočekali pravoslavni Božić i dane nakon njega, kao nikada prije do sada. Ovaj put je poštovano načelo da blagdansko razdoblje po katoličkom crkvenom kalendaru traje do početka mjeseca februara te stoga božićna obilježja ne treba uklanjati. Za vjerovati je kako će se u budućnosti razvijati ova postojeća pozitivna društvena klima te kako će se i dalje, zaslugom i uticajem gradonačelnika Rajna, održati dobri međunacionalni odnosi.

1/1