>

novosti logo

Piše M.C.

Novinarsko druženje u Fažani

Nakon što su prva tri festivala reportera i reportaže Fra Ma Fu, održani u Virovitici, rodnom mjestu jednog od najpoznatijih hrvatskih novinara Franji M Fuisu po čijem pseudonimo nose naziv, četvrti je održan u Fažani.

Franjo Martin Fuis ili Fra Ma Fu poginuo je 1943. s još nekoliko kolega u avionskoj nesreći u Lici, bježeći od ustaša u partizane. Domaćin ovogodišnjeg festivala bili su općina Fažana i načelnik Radomir Korać (SDP). 2017. nagrade ovog festivala za reportažu dobila su dvojica novinara Novosti, Davor Konjikuišić i Vladimir Jurišić. Ovaj put Jurišić je studentima novinarstva iz 13 zemalja održao predavanje o tom novinarskom žanru.

U četiri dana održan je niz aktivnosti u organizaciji Gorana Gazdeka, idejnog začetnika Festivala i suradnika Novosti iz Virovitice. Odana je počast četvorici sudionika dosadašnjih festivala koji su u međuvremenu preminuli: Predragu Luciću, Damiru Svobodi, Robertu Rokliceru i Tonyju Hnojčeku.

O dokumentarnim filmovima govorio je dugogodišnji bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović. Prezentirana je druga godina serije ‘Novine‘ scenarista Ivice Đikića i redatelja Dalibora Matanića, čije prikazivanje je upravo započelo na Hrvatskoj televiziji.

Održana je promocija knjige Drage Hedla ‘Vrijeme seksa u doba nevinosti’. Predstavu ‘Slučajni perveznjak’ odigrali su glumci vinkovačkog kazališta Jozo Ivakić. Festival je završio okruglim stolom ‘Novinari - kolege ili neprijatelji’ na kojem je bilo riječi o novinarskoj solidarnosti.