>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan
Piše R. I.

Novo suđenje za Stanišića i Simatovića

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) poništilo je prvostupanjsku presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Frenki Simatović, bivši dužnosnici službe državne sigurnosti Srbije, oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine. Vijeće je također naredilo novo suđenje.

Podsjetimo, Stanišić i Simatović su 30. svibnja 2013. oslobođeni po svim točkama optužnice koja ih je temeljem koncepta udruženog zločinačkog poduhvata teretila za počinjenje zločina u razdoblju od 1. travnja 1991. do 31. prosinca 1995. godine nad Hrvatima, Muslimanima te drugim civilima nesrpske nacionalnosti na velikim područjima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kako podsjećaju iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, pomoć Stanišića i Simatovića jedinicama koje su izvan razumne sumnje činile zločine prema nalazima prvostupanjskog sudskog vijeća, nije bila ‘konkretno usmjerena’ činjenju zločina, već uspostavljanju i održavanju kontrole nad okupiranim teritorijem. Navedeni standard je u veljači 2013. godine bio temelj oslobađajuće presude u predmetu Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije. U međuvremenu su MKSJ i ad hoc tribunali odbacili taj koncept.

1/1