Novosti

Kultura

O čemu razmišljaju Tiskove prodavačice

Fotograf Marko Ercegović i novinar Novosti Igor Lasić autori su izložbe "Tisak, dvadeset i tri kioska" o radnicama u kioscima koja se u utorak otvara u zagrebačkoj galeriji Nova Baza

Large izlozba

Od 27. oktobra do 16. novembra u Novoj Bazi, u Zagrebu, održava se izložba fotografa Marka Ercegovića i novinara Novosti Igora Lasića "Tisak, dvadeset i tri kioska". Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 27. oktobra, od 18 do 21 sat.

Fotografska serija nastajala je od 2017. do 2020. godine u suradnji dvojca Ercegović - Lasić koji je istražio mrežu kioska i trafika Tiska.

Počeci te tvrtke vežu se za javno poduzeće Narodna štampa, osnovano 1946., unutar kojeg se 1970-ih izdvaja zasebna djelatnost distribucije. Nakon privatizacije 1990-ih kada je Tisak bio u rukama Miroslava Kutle, uslijedilo je pripajanje koncernu Agrokor, čija je velika kriza poslovanja obilježila recentna ekonomska zbivanja u Hrvatskoj i regiji.

Crveni kiosci Tiska, koji su počeli služiti kao punktovi za obavljanje niza zadaća, postali su tako možda najvidljiviji urbani znak ekonomskog kraha koji je neposredno i posredno utjecao na brojne radnike i radnice. Fotografije izravno snimljenih pročelja kioska dokumentiraju konstelacije javno izloženih proizvoda. Vrlo često se na njima nalazi osoba, uglavnom ženska, čije je lice vidljivo kroz mali kvadratni prozor.

- Vjerujem da je, u vizualnom smislu, priroda opresije izloženim raznobojnim proizvodima i lažnim osjećajem izbora, kao i pozicija prodavačice u svemu tome, samoobjašnjavajuća - rekao je Ercegović, čije fotografije poput fusnota prate izjave radnica i radnika koje je Lasić prikupio tokom istraživanja.

"One vole raditi na kiosku, posebice komunicirati s ljudima. Nije im mrska takva izdvojenost na radnome mjestu. Smatraju da su često preopterećene zahtjevima posla, dok su im plaće daleko preniske. Vjeruju da bi šefovi trebali više uzimati u obzir njihova stajališta, a maštaju o sanitarnom čvoru u sklopu kioska – tako otprilike glasi prosječno razmišljanje prodavačica iz poduzeća Tisak plus. Osoblje čine gotovo isključivo žene s dijelom kojih smo porazgovarali za ovu izložbenu reportažu i reportažnu izložbu. U izradu serije fotografija Tiskovih kioska, kao i pripadnog teksta, upustili smo se iz više razloga, ali posvetu tim radnicama stavljamo u prvi plan", objašnjava Lasić.

"Osnovana je bojazan, međutim, da bismo ih nastavili uzimati zdravo za gotovo, onako diskretne i tek uvjetno vidljive iza gomila enigmatskih izdanja i žvaka i upaljača i reklama iznad svega, samo da nije bilo drugih, tzv. širih motiva koji su nam na koncu skrenuli pažnju na živa i angažirana bića u unutrašnjosti tih prevažnih malenih trgovačkih objekata, navodi se u tekstu Igora Lasića.

Izložba je dio programa "Umjetnici za kvart", koji podržava Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za kulturu, a organizira je i producira BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture. Kustosice izložbe su Ana Kutleša, Ivana Hanaček i Vesna Vuković iz BLOK-a.

Organizatori ističu da se na izložbu ulazi u grupama do deset ljudi, kako bi se mogle provoditi epidemiološke mjere. Galerija Nova baza na Novoj cesti 66 radi od ponedjeljka do petka od 16.00 do 20.00 sati, a subotom od 10.00 do 14.00 sati.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više