Novosti

Politika

O nasilju u susjedstvu

U Hrvatskoj su lani izrečene 163 mjere udaljenja počinilaca nasilja u porodici iz zajedničkog domaćinstva, dok je u Srbiji lani izrečeno čak 8.500 takvih mjera

Uxw3iry0xzhekjvgo21oy2if9jk

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Po brojnim pokazateljima, Hrvatska je među evropskim državama koje se najblaže odnose prema obiteljskim nasilnicima. Čak 95 posto napada na bračnog druga, djecu i ostale članove obitelji tretira se samo kao prekršaj, a ogromna većina obiteljskih nasilnika dobiva samo novčane ili uvjetne kazne. Mlakost institucija najbolje oslikava čuvena izjava ministrice Nade Murganić ‘To vam je tako u braku’, izgovorena prilikom jednog od brojnih primjera nasilja nad ženama.

Stanje u susjednoj Srbiji, Sloveniji i drugim zemljama zakonski je znatno oštrije. U Hrvatskoj su lani izrečene 163 mjere udaljenja počinilaca nasilja u porodici iz zajedničkog domaćinstva, dok je u Srbiji lani izrečeno čak 8.500 takvih mjera. Čak ni činjenica da Srbija po popisu ima 75 posto više stanovnika nego Hrvatska ne mijenja bitno tu sliku. Za usporedbu, u Sloveniji se oko 65 posto slučajeva nasilničkog ponašanja goni po prekršajnom zakonu.

U Srbiji porodično nasilje ne može biti prekršajno djelo – po tome su zakonske odredbe i pravna praksa oštrije nego u Hrvatskoj ili Sloveniji. U Srbiji i Sloveniji partnersko nasilje prepoznato je kao porodično nasilje, dok u Hrvatskoj nije, a u spomenute dvije države nasilnik umjesto kazne ne može dobiti rad za opće dobro, kao u Hrvatskoj. Samo su u Hrvatskoj nasilnici pošteđeni policijskog udaljavanja iz domaćinstva na licu mjesta.

Slovenci za ‘ružno ponašanje’ prema drugom članu u obiteljskoj zajednici predviđaju kaznu do pet godina zatvora, kao i u slučaju drugih trajnijih zajednica. U slučaju da je riječ o bivšem partneru ili djeci iz raspale zajednice, predviđena je kazna zatvora do tri godine. U Srbiji se ovakvo nasilje sankcionira zatvorom do tri godine, a još dvije slijede ako je korišteno oružje. U slučaju da nasilje rezultira povredama ili je žrtva maloljetnik, slijedi kazna zatvora od dvije do deset godina, a u slučaju smrti od tri do 15 godina zatvora.

Prekršiocima mjera zaštite od porodičnog nasilja prijeti kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora uz novčanu kaznu. Naravno, strogoća kazni nije u Srbiji postojala oduvijek: okidač za donošenje Zakona o sprečavanju porodičnog nasilja bio je masakr u kome je prije tri godine u jednom vojvođanskom selu muškarac ubio bivšu ženu i još četvero ljudi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više