>

novosti logo

Piše Anja Kožul

Obersnel: Tražit ćemo policijsku zaštitu zbog napada na EPK

Riječki HSP pozvao građane na 'akciju širokih razmjera' zbog 'komunističke i projugoslavenske kampanje' gradskih vlasti i Europske prijestolnice kulture, a portal Direktno proziva EPK zbog 'pogodovanja srpskim tvrtkama'

Reakcije na otvorenje Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 zadnjih nekoliko dana sve više prelaze iz sfere pukog komentiranja i izražavanja stava u domenu govora mržnje, lažnih vijesti i opće histerije.

Na Facebook stranici riječkog HSP-a osvanula je mrzilačka prijeteća poruka s pozivom na 'akciju širokih razmjera' zbog EPK-a upućenom udrugama branitelja, sportskim klubovima i zabrinutim građanima grada Rijeke, županije i cijele Hrvatske. Podružnica stranke tim je povodom osnovala 'stožer za obranu hrvatske Rijeke'.

'Slijedom događaja koji su trenutno aktualni u našem gradu sa posebnim fokusom komunističke i projugoslavenske kampanje koju vodi aktualna stranka na vlasti i njihovi simpatizeri . Radi se o tri stvari: Jugo Joga, djeljenje komunističkog manifesta, postavljanje zvjezde petokrake na riječki neboder. Takvo što ne može proći u našem gradu! U slučaju realizacije ovih navedenih aktivnosti pokrenut ćemo akcije širokih razmjera o kojima će biti javnost pravovremeno obavještena ! Naša poruka je - ‘ DRUGOVINEĆE VAM PROĆI ! IDEMO DO KRAJA ! Preporuka gradskoj vlasti je neka paze što rade , još se mogu predomisliti , trezveno prosuditi i odustati od navedenog jer u suprotnom kreće nova Oluja!', kako su napisali skupa s gramatičkim greškama.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u izjavi za Novosti kazao je da će Grad Rijeka o ovim prijetnjama obavijestiti policiju i zatražiti prijavu.

- Nažalost, živimo u društvu u kojem pojedinci postaju sve agresivniji. Ali ono što svi u tom kontekstu možemo učiniti jest obavijestiti javne službe poput policije koje mogu i moraju zaštititi svakog pojedinca od napada i agresije drugog. To uključuje i zaštitu od govora mržnje. Unatoč prijetnjama, EPK program se neće mijenjati - kratko je komentirao Obersnel.

I dok u gradskim strukturama bilježe prijetnje, EPK-ova tvrtka T.D. Rijeka 2020 ima posla s demantijima i ispravcima netočnih navoda.

Desničarski portal Direktno.hr u nespretnom pokušaju istraživačkog novinarstva optužio je Rijeku 2020 da je zloupotrebila proceduru, uz naslov 'Tvrtka Rijeka 2020 pogodovala poduzeću iz Srbije; čak su i službeni dokumenti za milijunski posao pisani na srpskom!’ Osim što se u tekstu tvrdi da je javna nabava namještena kako bi firma iz Novog Sada dobila milijunski posao, a radi se o ‘ekonomski najpovoljnijoj ponudi', autor upire prstom u pojedine srpske izraze kao što su 'tačka', 'svetski' i 'pozorište'.

Jasno je da su odstupanja od standardnog hrvatskog jezika minorna i da ne utječu na razumljivost teksta i konteksta dokumenata u cjelini, kao što iz Rijeke 2020 objašnjavaju ističući da su izraze ponuđača na srpskom i engleskom prihvatili sukladno načelu zabrane diskriminacije, jednakog tretmana i uzajamnog priznavanja.

Iz Grada i Rijeke 2020 također demantiraju glasinu da je za osiguravanje otvorenja Europske prijestolnice kulture bila angažirana zaštitarska firma iz Srbije.

1/1