>

novosti logo

Piše R. I.

Obilježavanje Dana proboja obruča

Svečanost obilježavanja proboja na Biljegu, partizanske akcije koja je 1942. donijela spas i utočište desecima hiljada progonjenih, održat će se u subotu, 16. maja s početkom u 12 sati na Petrovoj gori

Srpsko narodno vijeće, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i općine Vojnić, Krnjak, Gvozd i Topusko pozivaju na ovogodišnje obilježavanje obljetnice značajne partizanske akcije – proboja na Biljegu, koja je donijela spas i utočište desecima tisuća progonjenih Srba i partizana 1942. godine. Svečanost obilježavanja tog događaja i polaganje vijenaca održat će se 16. maja s početkom u 12 sati na Petrovoj gori, kraj spomenika Vojina Bakića. Na svečanosti će nastupiti Enes Kišević, ZborXop te SKD Prosvjeta – pododbor Vojnić.

‘Pozivamo vas da na mjestu uništenog spomenika, koje pamti velike ljudske i materijalne gubitke, ali i nadljudske napore u osvajanju slobode za sve ljude, podsjetimo hrvatsku javnost na današnji značaj antifašizma i kao ustavotvorne vrijednosti i kao aktivnog pokreta’, stoji u pozivu organizatora.

Podsjetimo, nakon višemjesečnog proganjanja, ubijanja i odvođenja u logore smrti žena, djece i starijeg stanovništva toga kraja, 700 partizanskih boraca u noći s 13. na 14. maj 1942. godine krenulo je u akciju proboja obruča koji se sastojao od nekoliko hiljada pripadnika ustaško-domobranskih snaga. Nakon poraza kod Biljega, ustaška se vojska povukla i više se nikada nije usudila obračunavati s partizanima na Petrovoj gori, koja je za vrijeme Narodnooslobodilačkog rata bila uporište kordunaških partizana i na čijem se području nalazila partizanska bolnica. Na Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore, 1982. završena je izgradnja Spomenika ustanka naroda Banije i Korduna, autorskog djela Vojina Bakića. Nakon 1991. spomenik i spomen-kompleks su zapušteni, a njegovo oštećivanje traje do današnjih dana.

1/1