>

novosti logo

Piše R. I.

Obilježavanje Dana proboja obruča

Svečanost obilježavanja proboja na Biljegu, partizanske akcije koja je 1942. donijela spas desecima hilјada progonjenih, održat će se u subotu, 14. maja s početkom u 12 sati na Petrovoj gori

Srpsko narodno vijeće, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i općine Vojnić, Krnjak, Gvozd i Topusko pozivaju na obilježavanje obljetnice značajne partizanske akcije – proboja na Biljegu, koja je donijela spas i utočište desecima hiljada progonjenih Srba i partizana 1942. godine. Svečanost obilježavanja tog događaja i polaganje vijenaca održat će se u subotu, 14. maja s početkom u 12 sati na Petrovoj gori, kraj spomenika Vojina Bakića.

‘Pozivamo Vas da na mjestu uništenog spomenika, koje pamti velike ljudske i materijalne gubitke, ali i nadljudske napore u osvajanju slobode za sve ljude, podsjetimo hrvatsku javnost na današnji značaj antifašizma i kao ustavotvorne vrijednosti i kao aktivnog pokreta’, navodi se u pozivu organizatora.

Okupljenima će se obratiti Milorad Pupovac (SNV), Franjo Habulin (SABA RH), Zoran Pusić (Antifašistička liga RH), Vladimir Đurić (lokalno udruženje antifašista) i Mile Knežević (učesnik proboja).

1/1