>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan
Piše N.J.

Obilježen Dan primirja

I ove godine ambasada Srbije i predstavnici Srba u Hrvatskoj obilježili su Dan primirja u Prvom svjetskom ratu na zagrebačkom groblju Mirogoj, odajući počast vojnim i civilnim žrtvama. Parastos pred krstom, simbolom spomena na stradale, postavljenim kod pravoslavne kapelice Sv. Petra i Pavla, služio je sveštenik Mihajlo Žikić. Nakon parastosa, vijence su položile delegacija ambasade na čelu s ambasadorkom Mirom Nikolić i delegacija srpske zajednice u Hrvatskoj: saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, v.d. predsjednika SNV-a Saša Milošević i predsjednik SPD-a ‘Privrednik’ Nikola Lunić.

- Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, 11. novembra, ima veliko značenje za Srbiju i njene stanovnike, s obzirom na velike gubitke koje je pretrpela. Izgubila je preko četvrtine stanovništva - rekla je ambasadorka Mira Nikolić i dodala da se Danu primirja i događajima iz Prvog svjetskog rata godinama nije poklanjala pažnja.

- U Velikom ratu, kako je nazivan u to vrijeme, Srbija je pobedila okupatora, izgradila državu i naciju i sačuvala veru i kulturu… U svetu velikih izazova suočeni smo s diskriminacijom i netolerancijom - rekla je ambasadorka i dodala da će dijalog i razumno ponašanje dovesti do toga da se ratovi više nikad ne dese.

Podsjetimo, Njemačka je 11. novembra 1918. kao jedina preostala članica Centralnih sila pristala na primirje, čime je nakon četiri godine bio završen do tada najveći svjetski sukob. Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, a Srbija je jedna od zemalja čija diplomatska predstavništva obilježavaju taj dan.

1/3