Novosti

Politika

Oбиљeжeн Дaн примирja у Првoм свjeтскoм рaту

Држaвнe институциje и диплoмaтскa прeдстaвништвa Србиje у свиjeту oбиљeжилe су 11. нoвeмбaр, дaн примирja у Првoм свjeтскoм рaту

Državne institucije i diplomatska predstavništva Srbije u svijetu obilježile su 11. novembar, dan primirja u Prvom svjetskom ratu. Na taj dan 1918. godine Njemačka je kao jedina preostala članica Centralnih sila potpisala kapitulaciju, čime je nakon četiri godine bio završen do tada najveći svjetski sukob u kojem je Srbija bila jedna od država pobjednica, plativši veliku cijenu u ljudskim i materijalnim gubicima.

Predstavnici ambasade Srbije u Zagrebu, na čelu s otpravnicom poslova Bosom Prodanović,položili su vijenac na krst kod pravoslavne kapele Sv. Petra i Pavla na groblju Mirogoj u Zagrebu. Za pokoj duša srpskih boraca i civila iz Prvog svjetskog rata pomen je služio zagrebački paroh protojerej stavrofor Slobodan Lalić uz sasluženje đakona Zorana Radića.

Spomenimo da je državni vrh Srbije vijence položio na spomenik Neznanom junaku na Avali i Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu. Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obilježava se u svim zemljama pobjednicama.

U Srbiji je 11. novembar neradni dan, a praznik je prvi put zvanično obilježen 2012. godine, dok se o Danu primirja od 2005. Govorilo na prvim nastavnim satovima u obrazovnim institucijama.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više