Novosti

Kronika

Obilježena 76. godišnjica Bolmanske bitke

Osim centralnog spomenika, u središtu Bolmana postoji i spomenik žrtvama fašističkog terora gdje traje projekt "Tematski park Bolmanske bitke". Općina Jagodnjak, u suradnji s Muzejom Vojvodine priprema izložbenu postavku Bolmanske bitke

Large 8

Centralni spomenik Bolmanske bitke na raskršću puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac

Već osmu deceniju, posmrtni ostaci boraca Sedme vojvođanske i drugih brigada koje su učestvovale u Bolmanskoj bici, počivaju u kripti Spomenika palim borcima Bolmanske bitke, koji se nalazi u Baranji, na raskršću puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac. Spomenik je vandalski oštećen u dva navrata, 1999. i 2000. godine, ali je 2013. i 2014. godine temeljito obnovljen, uz pomoć Konzervatorskog odjela u Osijeku, sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Općine Jagodnjak.

Nakon što je spomenik obnovljen, pojedinci, vjerovatno iz okolnih sela, i dalje uporno na njemu ostavljaju smeće, što svakako nije ništa drugo nego postupak vandalizma, a možda i nečeg puno goreg. Bez obzira na navedeno, tradicija polaganja vijenaca i obilježavanja godišnjice Bolmanske bitke, koja se odvijala u martu 1945. godine, traje i dalje, ove godine uz poštivanje epidemioloških mjera i s manjim brojem delegacija koje polažu vijence. O očuvanju tradicije brinu se Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir pod vodstvom Nikole Opačića i Općina Jagodnjak, na čijem se području nalazi spomenik. U njihovoj organizaciji su prošle subote 20. marta, povodom 76. godišnjice, polagani vijenci.

Na centralni Spomenik vijence su položili: SABA RH, Općina Jagodnjak, Ruska ambasada (pomoćnik vojnog izaslanika obrane major Artjom Maslennikov), UABA Beli Manastir i Osijek, SNV i VSNM Osječko-baranjske županije, VSNM-a Belog Manastira i Darde te SDSS-a Belog Manastira i Baranjsko-rusko društvo prijateljstva. U osječkoj delegaciji bio je i 98-godišnji Marko Vučković, jedini učesnik obilježavanja koji je sudjelovao u NOB-u.

Osim centralnog Spomenika, u središtu Bolmana postoji i spomenik žrtvama fašističkog terora, gdje se upravo provodi projekt "Tematski park Bolmanske bitke", kojim će parku oko spomenika biti pružen drugačiji izgled. Kod tog spomenika vijence su položili: Općina Jagodnjak, UABA Beli Manastir i SNV I VSNM OBŽ. Prisutnima se obratio Nikola Opačić, dok ih je općinski načelnik Stevo Mlinarević pozdravio i pozvao da obiđu Spomen-sobu Bolmanske bitke u mjesnog Domu kulture.

Na kraju treba dodati da Općina Jagodnjak, u suradnji s Muzejom Vojvodine iz Novog Sada, priprema i izložbenu postavku Bolmanske bitke. Za potrebe izložbe adaptira se prostor, a planira se još i štampanje kataloga, plakata i flajera (letka) izložbe. Otvaranje izložbene postavke očekuje se sljedećeg ljeta. Iz navedenog može se zaključiti kako Općina Jagodnjak vodi računa o svom historijskom i kulturnom naslijeđu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više