>

novosti logo

Obilježena 78. godišnjica prve oružane akcije banijskih partizana

Ustanici pod vodstvom Vasilja Gaćeše su u noći s 23. na 24. srpnja 1941. napali zgradu općine i željezničke stanice u Banskom Grabovcu i ispalili prve metke u režim Ante Pavelića

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH te brojnih antifašističkih udruga u nedjelju su obilježili 78. godišnjicu prve oružane akcije banijskih partizana i grabovačke tragedije.

U noći između 23. i 24. srpnja 1941. godine 42 ustanika pod vodstvom Vasilja Gaćeše napali su zgradu općine i željezničke stanice u Banskom Grabovcu, a kako je svojedobno izjavio Milorad Pupovac, bili su to prvi meci ispaljeni u režim Ante Pavelića. U toj akciji zaplijenjeno je više od 50 pušaka, itekako potrebnih u prvim danima ustanka. Nekoliko dana kasnije ustaše su, ne samo radi odmazde, već kao dio smišljenog plana istrebljenja Srba, u istom mjestu zvjerski masakrirali 1.285 civila, privedenih iz cijele Banije.

Pred više stotina antifašista iz gotovo svih krajeva Hrvatske redali su se govornici, podsjećajući prisutne na prve oružane akcije partizana u ovom kraju, ali i na veliku tragediju srpskog življa odmah iza toga.

Govor Dejana Jovića, člana Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, više puta je prekidan gromoglasnim pljeskom i uzvicima odobravanja. Jović se osvrnuo na glavne teze revizionista da je odmazda bila opravdana zbog toga što su banijske jedinice prve napale neprijatelja te da je nasilje nad Srbima i Jugoslavenima bilo opravdano zbog karaktera Kraljevine Jugoslavije.

- Obje ove teze se vrlo često koriste, potiho su ušle u mainstream, ali su obje vrlo problematične. I to ne samo s moralnog, već i s činjeničnog aspekta. Nacionalisti stalno nalaze nekakve razloge za nasilje nad Srbima i jugoslavenski orijentiranim građanima u Drugom svjetskom ratu, a mudro šute i ne usuđuju se opravdavati nasilje nad Židovima jer je to sasvim drugi međunarodni kontekst - pojasnio je Jović.

1/4