>

novosti logo

Kronika Kronika

Obilježena krsna slava VSNM-a Zagrebačke županije

U prisustvu velikog broja manjinskih aktivista, predstavnika Zagrebačke županije, diplomata Srbije i sveštanika SPC-a, Vijeće srpske nacionalne manjine Zagrebačke županije obilježilo je 21. novembra svoj dan i krsnu slavu - Aranđelovdan.

Nakon pozdrava od strane predsjednika VSNM-a Dragiše Pilipovića, zamjenik predsjednika Dragoljub Geratović predstavio je izvještaj za ovu i plan rada za narednu godinu. Podsjetio je na ovogodišnje manjinske izbore, koje je obilježio mali odziv i pored velikih napora uloženih u animiranje birača, ističući da su uz županijsko konstituirana vijeća u Zaprešiću, Samoboru i Velikoj Gorici.

- U ovom mandatu jedan od prioriteta bit će približiti pripadnike srpske zajednice vijeću i njegovim aktivnostima - rekao je Geratović.

Dodao je da je suradnja sa Zagrebačkom županijom zadovoljavajuća, iako su sredstva za sufinanciranje programa nedovoljna. Istaknu je odličnu međusobnu suradnju srpskih vijeća unutar Županije, kao i onu sa SNV-om.

- Članovi našeg vijeća bili su na brojnim komemoracijama, od Jasenovca, Jadovna, Siska i Gline do Srba i Petrove gore, kao i u Varivodama i Gošiću, gdje smo odali počast nevinim srpskim žrtvama pobijenim nakon Oluje - rekao je Geratović, naznačivši kao aktivnosti i posjetu manastiru Lepavini, pomoć u obnovi pravoslavne crkve u Salniku i proslavu krsne slave Vijeća.

Zamjenik predsjednika VSNM-a Zagrebačke županije podsjetio je da su u ovoj godini, u suradnji vijeća sjeverozapadne Hrvatske i s preko stotinu učesnika, u Čukovcu održani uspješni sportski susreti. Izrazio je očekivanje da će na narednim učestvovati i vijeća Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Dejan Mihajlović, načelnik općine Krnjak, rekao je da sredstva nikad nisu tolika da ispune očekivanja, a u nekim sredinama su sramotno mala kao u Slunju, čiji VSNM dobije tek 4.000 kuna godišnje.

- Kako je i uloga vijeća svedena samo na savjetodavnu, ljudi se teže odlučuju da budu na listama. Nužno je uticati na zvaničnu politiku da se riješe prava manjina i status njihovih vijeća koja se nalaze u lošoj situaciji - rekao je Mihajlović.

- Da vijeća nema, trebalo bi ih osmisliti - rekao je Milan Mirčetić, predsjednik VSNM-a Varaždinske županije, ocijenivši da bi manjinska vijeća trebala financirati država, a ne općine, gradovi i županije jer se to pokazalo kao loša praksa.

Prisutnima se potom obratio Boris Milošević, predsjednik SNV-a i saborski zastupnik.

- Prisustvo brojnih gostiju, ali i izvještaji pokazuju da vijeća surađuju i imaju zajedničke programe - rekao je Milošević i poručio da se vijeća uvijek mogu obratiti SNV-u za pomoć i podršku.

Među brojnim govornicima bili su potpredsjednica županijske skupštine Ljubica Ambrušec, konzul u ambasadi Srbije u Zagrebu Aleksandar Stamatović, predsjednik VSNM-a Primorsko goranske županije Zoran Stanković, karlovački dožupan Mirko Martinović i predsjednik karlovačkog pododbora ‘Prosvjete’ Milan Lapčić.

Slavski kolač osveštali su arhimandrit Danilo Ljubotina i vojakovački paroh Đorđe Filipović.

- Crkva nastoji da okupi Srbe koji su u Zagrebu uvijek imali veliku ulogu i doprinos u kulturi, medicini, nauci, sportu… a kojih je danas sve manje. U Zagrebu i okolini tokom godine obavi se 300 sahrana i tek 10-15 krštenja, dok je u Ljubljani, koja također spada pod Mitropoliju, stanje obrnuto - rekao je Ljubotina.

Ove godine skup su uveličali najmlađi članovi folklorne sekcije pododbora ‘Prosvjete’ iz Vojnića koja djeluje od 2003. godine.

- Folklorna sekcija je najaktivnija i okuplja preko 50 djece i omladine, što je vrlo mnogo za mjesto kao što je Vojnić. Značajno je što su u folkloru i hrvatska djeca - rekao je voditelj Čedomir Studen.

1/6