Novosti

Kronika

Oбиљeжили Св. Никoлу у Kaрлoвцу

Виjeћe српскe нaциoнaлнe мaњинe у Kaрлoвцу oбиљeжилo je у пoнeдjeљaк 19. дeцeмбрa дaн Виjeћa и Kрсну слaву Свeтoг Никoлу

Large danica kljaji%c4%87

Danica Kljajić

Vijeće srpske nacionalne manjine u Karlovcu obilježilo je u ponedjeljak 19. decembra dan Vijeća i Krsnu slavu Svetog Nikolu. Održana je svečana sjednica u Veljunu. Predsjednica Danica Kljajić govorila je o radu u ovoj godini i problemima s kojima se suočavaju pripadnici srpske zajednice u Karlovcu te je ustanovila da su nekim ljudima drastično prekršena ljudska i manjinska prava. O sličnoj temi govori je dožupan Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine Dejan Mihajlović. Svečanoj sjednici prisustvovali su predsjednici srpskih manjinskih vijeća s područja županije.

Sveti Nikola je i Slava istoimenog sabornog hrama u centru Karlovca a to je i Dan karlovačke parohije. U nedjelju, uoči samog praznika, večernje bogosluženje je služio episkop gornjekarlovački Gerasim, a sasluživali su arhimandrit Naum, protoprezviter-stavrofor Radoslav Anđelić i protođakon Nebojša Anđić. I na sam praznik Svetog Nikolaja Čudotvorca, u istoimenom karlovačkom hramu, svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je episkop Gerasim sa sveštenicima arhimandritom Naumom te Radoslavom Anđelićem, Darkom Dugonjićem, Sašom Lončinom i Nebojšem Anđićem.

Nakon osvećenja slavskog kolača i žita u čast zaštitnika i patrona Sabornog karlovačkog hrama, prigodnom besjedom prisutnima se obratio episkop i svima čestitao praznik. Kako nalaže tradicija najmanjim vjernicima podijeljeni su poklon paketići. Za sve koji su svojim prisustvom uveličali praznik priređena je trpeza ljubavi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više