Novosti

Politika

Objavljena imena 300 svećenika zlostavljača u Texasu

Nakon izvješća iz Pennsylvanije, koje je lani otkrilo imena više od 300 svećenika optuženih za zlostavljanje tisuće djece tijekom sedam desetljeća, ovo je najveći popis seksualnih predatora unutar Katoličke crkve

9o2s2gfjuo57k5w23ldir8bp7se

'Teksaški biskupi odlučili su objaviti imena svećenika jer je to ispravno i pravedno', kazao je kardinal Daniel DiNardo, predsjednik Konferencije biskupa SAD-a (foto Texas Catholic)

Otkrivanje slučajeva seksualnog zlostavljanja djece unutar Katoličke crkve ne prestaje ni ove godine. Nakon Južne Amerike i Australije, krajem godine fokus otkrivanja zlostavljača prebacio se na SAD. Reuters javlja kako je ova institucija u Texasu jučer identificirala oko 300 svećenika optuženih za seksualno zlostavljanje djece.

Nakon izvješća iz Pennsylvanije Velikog sudskog vijeća SAD-a, koje je prošlog ljeta otkrilo imena više od 300 svećenika optuženih za zlostavljanje tisuće djece tijekom sedam desetljeća, ovo je najveći popis seksualnih predatora unutar Katoličke crkve.

Izvješća s imenima na internetu je objavilo 15 biskupija iz države Texas, no ostaje nejasno hoće li rezultirati optužnicama pošto je većina imenovanih svećenika umrla. Zločini koje su počinili svećenici, čija su imena otkrivena, datiraju još iz 40-ih godina prošlog stoljeća.

Svaka od 15 biskupija pripremila je izvješće koje se tek neznatno razlikuju u formi. Neki od izvještaja sadrže samo imena svećenika, dok se u drugima nalaze i šturi opisi počinjenih djela. Većina se odnosi na navodne optužbe za zlostavljanje maloljetnika, a tek manji broj na optužbe za seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje odraslih osoba, javlja The New York Times.

‘Teksaški biskupi odlučili su objaviti imena svećenika u ovom trenutku jer je to ispravno i pravedno te kako bi omogućili oporavak i nadu onima koji su propatili’, izjavio je kardinal Daniel DiNardo, inače predsjednik Konferencije biskupa SAD-a.

Nakon spomenutog izvješća iz Pennsylvanije, deseci drugih biskupija diljem SAD-a objavili su imena stotine svećenika optuženih za zlostavljanje, a neke države pokrenule su istrage crkve.

Inače, Katolička crkva u Texasu pod povećalom je od prošlog studenog kad su vlasti pretražile urede nadbiskupije Galveston-Huston u potrazi za dokumentima o svećeniku koji je u rujnu optužen za seksualne zločine. U toj saveznoj državi, koja ima jedan od najviših postotaka katolika, oko 30 posto stanovnika Teksasa, odnosno oko 8.5 milijuna ljudi, deklariraju se kao katolici.

Unatoč objavi čak 300 imena zlostavljača, organizacije koje okupljaju žrtve seksualnog nasilja svećenika nisu zadovoljne izvješćem.

Glasnogovornik Mreže žrtava zlostavljanja svećenika Paul Petersen rekao je kako izvješća nisu dovoljno precizna i informativna te je istaknuo da je potrebna državna i savezna istraga o povijesti seksualnog zlostavljanja koje su svećenici počinili u Texasu.

Dodao je i kako je od pedesetih godina sigurno bilo više od 300 svećenika koji su zlostavljali djecu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više