>

novosti logo

Piše Anja Kožul

'Obmanjuju narod oni koji na predrasudama grade političku moć'

'Želimo neopterećeno društvo, želimo biti ono što jesmo, poštujemo druge, zauzvrat očekujemo poštovanje' rekla je Dragana Jeckov prilikom predaje kandidacijske liste SDSS-a

Nakon što je Glavna skupština SDSS-a jučer jednoglasno potvrdila kandidate i kandidatkinje za tri zastupnička mjesta u Saboru, danas je ta stranka predala kandidacijske liste Državnom izbornom povjerenstu za parlamentarne izbore 5. jula. Kandidati SDSS-a za tri zastupnička mjesta srpske nacionalne manjine su Milorad Pupovac iz Zagreba, Dragana Jeckov iz Negoslavaca i Boris Milošević iz Šibenika, a njihovi zamjenici Dejan Mihajlović iz Krnjaka, Mile Horvat iz Kneževih Vinograda i Anja Šimpraga iz Ervenika.

Nakon predaje kandidacijskih lista novinarima se prva obratila SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov, koja se osvrnula na prošlotjedni incident kada je grupa navijača istaknula transparent koji poziva na silovanje žena i djece pripadnika srpske nacionalne manjine.

‘Ne želim da niti jedna žena u Hrvatskoj, nijedna Hrvatica, nijedna Srpkinja, čita poruke koje smo imali prilike čuti. Naše zalaganje ići će u tom smjeru da postanemo tolerantnije i normalnije društvo. Želimo neopterećeno društvo, želimo biti ono što jesmo, poštujemo druge, zauzvrat očekujemo poštovanje’, rekla je Dragana Jeckov koja je istaknula da će u fokusu njenog djelovanja biti briga o ženskih pravima.

Milorad Pupovac je kazao da Hrvatska treba zaustaviti porast netolerancije prema Srbima, a da mnogi svoj izborni program grade na netrepeljivosti prema drugima. Upitan da prokomentira prozivke od strane Miroslava Škore koji ga naziva etnobiznismenom, Pupovac je rekao da bi ‘rado ustupio svoja 24 sata nekom drugom’.

‘Tko god želi biti u koži etnobiznismena poput mene, rado ću mu tu kožu prepustiti na 24 sata, a njihovu kožu i biznis mi čast ne dopušta ne da obučem i preuzmem, nego da budem blizu. Oni koji su lansirali priču o etnobiznismenima, na kraju su bili katapultirani iz hrvatske politike pa se nadam da će i oni koji tu priču obnavljaju biti katapultirani. Oni koji na predrasudama grade političku moć, obmanjuju narod, ti druge nazivaju etnobiznismenima, a oni su ogledni primjer toga koji na etničkoj mržnji prave politički biznis da nastave praviti svoj pravi biznis - profiterski, jer sve što su dosad radili, bilo je profiterstvo: i kad su bježali od rata, i kad su se vratili u zemlju, sve je bilo u funkciji toga. Te mesije bi narod trebao prozrijeti, smjestiti gdje im je mjesto, a ne da sluša njihove priče kako mogu hodati po vodi, a ni plivati ne znaju’, poručio je Pupovac.

U samom vrhu interesa SDSS-a Pupovac vidi regionalni i ujednačeni razvoj krajeva u kojima žive Srbi, obrazovanje, procesuiranje ratnih zločina te službenu upotrebu jezika i pisma. Osim toga, SDSS želi, prema njegovim riječima, promijeniti i stanje u kojem se nalazi država: od nefunkcionalnog pravosudnog sistema do stanja u poljoprivredi.

1/1