>

novosti logo

Kronika Kronika

Obnova spomenika u Koprivnici

Ministarstvo kulture i Grad Koprivnica financiraju uređenje spomen-obilježja: Spomenik žrtvama oba svjetska rata nalazi se na Židovskom groblju, koje se također uređuje

Ministarstvo kulture odobrilo je sredstva za obnovu spomen-obilježja žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata koje se nalazi na koprivničkom Židovskom groblju. Vrijednost radova sveukupno će iznositi 112.243 kuna; s 50 hiljada kuna financirat će ih Ministarstvo dok će ostatak osigurati Grad Koprivnica iz spomeničke rente. Godine 1975. godine, tadašnji spomenik žrtvama Prvog svjetskog rata, bio je nadograđen novim spomenikom žrtvama fašizma koji je posvećen ubijenim koprivničkim Židovima.

Projekt obnove spomen obilježja u sklopu Programa zaštite na nepokretnim dobrima, izvest će tvrtka Švenda građenje d.o.o., a rok završetka radova određen je već za 31. listopad ove godine. Osim spomen-obilježja, uređen će biti okoliš te će na taj način, kako poručuju iz Grada Koprivnice, biti završeni građevinski i restauratorsko-konzervatorski radovi koji su počeli još 2018. godine.

Sanja Švarc Janjanin, ugledna podravska doktorica i predsjednica Židovske općine Koprivnica, radove na uređenju groblja koji se provode nekoliko godina, smatra izuzetno značajnima. Više puta je naglasila da groblje ima status kulturnog dobra te kako bi se trebalo iskoristiti u turističke svrhe. Nada se kako će osim spomenika biti obnovljene pojedine grobnice poznatih židovskih obitelji koje su u lošem stanju. Židovsko groblje nalazi se tri kilometra udaljeno od Koprivnice, a nastalo je u 19. stoljeću kada je židovska zajednica organizirala svoju općinu. Veći dio grobnih natpisa pisano je na hebrejskom pismu jidišu te na njemačkom dok su natpisi na hrvatskom nastali nakon 1918. godine.

Tokom Drugog svjetskog rata, židovsko groblje bilo je više puta devastirano, 1941. godine stradalo je u bombardiranju njemačke vojske, a 1943. godine na njemu su se vodile borbe za oslobođenje Koprivnice između partizana i ustaša.

1/1