Novosti

Kronika

Obnova Srpskog doma

Počelo privođenje svrsi tradicionalnog vukovarskog objekta za okupljanje zajednice: Započeli su radovi na čišćenju samog terena dvorišnog dela kao i unutrašnji radovi u glavnoj zgradi u kojoj će biti smeštene kancelarije i drugi sadržaji

Nakon što je krajem prošle godine Vlada Republike Srbije donirala milion evra za obnovu Srpskog doma u Vukovaru, ovih dana je započela obnova tog zdanja iz 1904. godine. Uz sredstva za obnovu, Vlada Srbije je ranije donirala i 1.300.000 kuna, a Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 350.000 kuna za otkup zgrade Srpskog doma od vukovarskog preduzeća ‘Velepromet’ koje je bilo u posedu tog objekta nacionalizovanog za vreme bivše Jugoslavije.

Srpski dom je sada u vlasništvu Srpskog narodnog veća, Zajedničkog veća opština i Srpske pravoslavne crkvene opštine Vukovar u jednakom omeru. Početkom decembra je formiran Upravni odbor u čijem su sastavu; Vojislav Stanimirović i Srđan Jeremić kao predstavnici ZVO-a, Stanko Janić i Aneta Lalić iz SNV-a i vukovarski sveštenici Saša Kuzmanović i Vukašin Cvetojević.

- Pre nekoliko dana započeli su radovi na čišćenju samog terena dvorišnog dela kao i unutrašnji radovi u glavnoj zgradi u kojoj će biti smeštene kancelarije za sveštenike i prostorije koje će koristiti različita srpska udruženja s područja grada Vukovara, a po potrebi i šireg područja - saznajemo od Srđana Jeremića, predsednika ZVO-a. Prema njegovim rečima predviđeno je i uređenje tavanskog prostora sa nekoliko prostorija koje će se iznajmljivati dok se u dvorištu planira izgradnja još jedne, nove zgrade sa multifunkcionalnom dvoranom površine od oko 250 kvadrata za održavanje manifestacija, podrumskim prostorijama u kojima će biti smeštena biblioteka te tavanskim prostorom za galeriju. Budući da iznos od 7,5 miliona kuna dobijenih od Vlade Srbije neće biti dovoljan za rekonstrukciju i dogradnju, ostatak sredstava biće potrebno obezbediti iz drugih izvora.

- Očekujemo značajna sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost budući da se planira energetska obnova zgrade, drugi izvor je Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara odakle su nam obećali pomoć, a računamo i na podršku hrvatskog Ministarstva kulture kada govorimo o prednjem delu zgrade odnosno fasade Srpskog doma koja se, iako nije zaštićeno kulturno dobro, mora rekonstruisati po nalogu Konzervatorskog odeljenja u Vukovaru jer se nalazi u staroj jezgri grada - pojašnjava Jeremić, izražavajući nadu da bi obnova, ukoliko postupak ishodovanja dokumentacije bude išao kako je planirano, mogla biti završena do kraja ove godine.

Zgrada Srpskog doma u Vukovara nalazi u neposrednoj blizini Sabornog hrama sv. oca Nikolaja. Prema istorijskim podacima na tom mestu je 1733. godine prvo bila podignuta zgrada za pravoslavnu srpsko-ruskoslovensku školu čiji je osnivač bio kijevski učitelj Timofej Levandovski. Ta zgrada je izgorela u velikom požaru koji je 1822. godine zahvatio Vukovar nakon čega je 1835. godine izgrađena nova. Današnja zgrada Srpskog doma izgrađena je 1904. godine. Inicijativu je pokrenuo vukovarski advokat dr. Svetislav Novak, a potom je formiran Odbor za izgradnju u čijem je sastavu bilo 40 uglednih vukovarskih Srba. Srpski dom je izgrađen prilozima pojedinaca i tadašnjih srpskih institucija, a njegovo posvećenje upriličeno je 1905. godine o Svetom Savi. Zgradu su za svoje potrebe koristili Vukovarsko srpsko pevačko društvo ‘Javor’ koje je raspolagalo bogatom muzičkom bibliotekom, Srpska ženska dobrotvorna zadruga, Srpsko privredno i dobrotvorno društvo ‘Posestrima’ i Srpska pravoslavna crkvena opština. U njoj je od 1904. do 1919. godine delovala i srpska škola. Bio je to prostor u kojem su obeležavani nacionalni praznici, održavane svetosavske besede, akademije, dobrotvorne zabave i priredbe. Vukovarski Srbi su u zgradi imali priliku da ugoste tri srpska patrijarha: Dimitrija, Varnavu i Gavrila. Za vreme Drugog svetskog rata građevina je pretvorena u nemačku komandu, u vreme Nezavisne države Hrvatske, imovina je konfiskovana i otuđena, a posle rata, 1947. godine, zgrada je nacionalizovana. Tokom rata 1991. godine bila je oštećena, a 1995. godine delimično obnovljena. Završetkom najnovije, generalne obnove, srpska zajednica u Vukovaru ponovo će imati svoj kulturni i duhovni centar, mesto okupljanja i čuvanja svog nacionalnog identiteta.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više