>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

Obnova vrtića ‘Zlatokosa’

Borovska ustanova za odgoj predškolske dece uskoro u novom ruhu: Projekat uređenja vrtića vredan je 2,3 miliona kuna

Početkom oktobra započeće generalna obnova zgrade Dečjeg vrtića ‘Zlatokosa’ u Borovu. To je jedan od najvećih vrtića u okolini u kojem se vaspitno-obrazovni program provodi na srpskom jeziku i pismu. Projekat je vredan nešto više od 2 miliona i 300 hiljada kuna, od kojih su milion i 140 hiljada kuna sredstva Ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku, a oko milion i 240 hiljada kuna ide iz budžeta Opštine Borovo koja je osnivač ove ustanove.

- Radovi obuhvataju zamenu krovišta i stolarije, postavljanje vanjske izolacione ovojnice i fasade, ugradnju novog sistema grejanja na pelet, klimatizaciju čitavog objekta i postavljanje novih podova, a u dvorištu vrtića postavljanje novog igrališta s gumiranim podlogama - kaže načelnik Zoran Baćanović.

Završetak radova očekuje se do kraja godine. Zgrada vrtića u Borovu poprimiće tako potpuno novi izgled, a što je najvažnije, ističe Baćanović, biće energetski efikasnija i pružaće puno bolje uslove za boravak dece. Borovski načelnik izražava zadovoljstvo što je resorno ministarstvo prepoznalo važnost ovakvih projekata. Zadovoljan je i iznosom dobijenih sredstava jer je Borovo jedna od pet opština koje su uspele povući više od milion kuna što je, kaže, zasluga opštinskog ‘Projekt centra’ koji je projekat dobro pripremio.

Objekat borovskog vrtića izgrađen je pre dvadeset godina novcem međunarodnih organizacija UNTAES-a i USAID-a, na lokaciji i uz projektnu dokumentaciju koju je osigurala Opština Borovo.

- Osim popravaka koje je trebalo periodično napraviti, do sada nije bilo značajnijeg obnavljanja zgrade i zato nam je ovaj projekat došao u pravom trenutku - kaže direktorica Radmila Latas.

U vrtiću boravi stotinjak mališana, a zaposleno je devet osoba. Prioritet im je kvalitetan rad s decom, kaže Latas, a da su u tome uspešni govore i nagrade među kojima su dve zlatne medalje sa Međunarodnog sajma obrazovanja ‘Putokazi’ u Novom Sadu. S ciljem unapređivanja kvaliteta rada uspostavili su i saradnju sa Pedagoškim fakultetom u Osijeku što vaspitačima omogućava edukacije koje doprinose njihovoj boljoj stručnoj osposobljenosti.

1/1