>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Obnovljen spomenik na Židovskom groblju

Povodom Dana antifašističke borbe Karlovčani su položili vijence i zapalili svijeće na obnovljenom antifašističkom spomeniku koji je uslijed građevinskih radova oštećen prije dvije godine

Udruženje karlovačkih antifašista i ove je godine obilježilo državni praznik, Dan antifašističke borbe. Tim povodom su na prvi dan ljeta, 21. juna položeni vijenci i zapaljene svijeće na karlovačkom Židovskom groblju, na obnovljenom antifašističkom spomeniku. Naime, prilikom izgradnje potpornih zidova na Židovskom i Vojnom groblju 2016. godine značajno su oštećeni spomenici karlovačkim antifašistima, među kojima su sahranjeni posmrtni ostaci narodnih heroja Mije i Jože Benića te Herte Turze i ostalih.

Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, izrazio je žaljenje što je obnova spomenika trajala duže od onoga što je obećano i planirano. Kako je kazao, zaštitom groblja osigurano je da se nešto slično više ne desi.

- Sloboda nije nešto materijalno i svi koji su bili borci za slobodu zaslužuju poštovanje i njihova žrtva ne smije ostati zaboravljena. Dan antifašističke borbe nas podsjeća da je taj praznik upisan u Ustav Republike Hrvatske i da je moderna hrvatska državnost izrasla iz antifašističke borbe. Pokušavamo tražiti ono što nas spaja, a to je borba za slobodu. Nitko nema pravo privatizirati domoljublje kao ni pravo na antifašizam - rekao je gradonačelnik Mandić.

Okupljanima se obratio i predsjednik karlovačkog Udruženja antifašista Miroslav Delić.

- U znak sjećanja na osnivanje prvog partizanskog odreda, događaja koji se voljom vlasti u Hrvatskoj slavi kao Dan antifašističke borbe, čime se odaje poštovanje koje borci sisačkog odreda zaslužuju, danas obilježavamo taj dan. No povijesna je istina da je taj događaj bio lokalnog karaktera i da je tek bio nagovještaj onoga što će doći, a to je bio ustanak protiv okupatora i svih onih koji su im služili 27. jula 1941. godine u Srbu. Pri tome je najmanje važno koliko je bilo Hrvata u sisačkom odredu, a koliko je Srba sudjelovalo u akcijama u Srbu - kazao je Delić.

Nakon Židovskog groblja, antifašisti su položili cvijeće i zapalili svijeća na centralnom partizanskom spomeniku u Perivoju slobode. Kako je podsjetio Delić, devastirani spomenik je u kamenu i bronci izradio akademski kipar Vanja Raduš. Godine 1955. godine otkrio ga je Josip Broz Tito.

- Iz grada i kotara Karlovac u borbi je palo 915 boraca, a bilo je i 1825 žrtava fašizma. Smatramo da ukupno 2740 žrtava zaslužuje obnovljeni spomenik. Zato pozivam gradsku vlast da ukoliko drži do antifašizma zaista i obnovi ovaj centralni spomenik - poručio je Delić.

1/1