Novosti

Kronika

Obnovljena Kopika

Osječki bazenski kompleks Kopakabana, koji se nalazi s baranjske strane rijeke Drave i na području LAG-a Baranja, konačno je obnovljen. Time je Osijek dobio prvi pravi olimpijski bazen, kao i bazen s vodenim atrakcijama i vodenim barom

Large kopika 8

Olimpijski bazen na osječkoj Kopakabani

Osječki bazenski kompleks Kopakabana, koji se nalazi s baranjske strane rijeke Drave i na području LAG-a Baranja, konačno je obnovljen. Time je Osijek dobio prvi pravi olimpijski bazen, kao i bazen s vodenim atrakcijama i vodenim barom, a investicija, koja uključuje i uređenje okoliša i opremu, stoji gotovo 35 milijuna kuna.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić na otvorenju je istaknuo da je to kupalište jedan od simbola Osijeka, zbog čega je i zaslužilo prijeko potrebnu obnovu, te da grad sada prvi put ima olimpijski bazen koji udovoljava svim normama vodenih sportova. U planu je i nastavak obnove Kopakabane te prijava na javni poziv u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji se očekuje u četvrtom kvartalu 2022. godine.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić čestitao je svima koji su bili uključeni u realizaciju projekta te rekao da je Osijek po tom kupalištu bio naširoko poznat u bivšoj državi, a danas Kopakabana ne izgleda kao javno kupalište, već kao moderni resort i kao takva će dati još kvalitetniji sadržaj gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

A koliko su 1976. godine Osječani bili ponosni na svoje kupalište, pokazuje i to što su ga nazvali po najpoznatijoj brazilskoj plaži, onoj dugoj četiri kilometra na obali Atlantskog oceana u Rio de Žaneiru. U pisanju, u Osijeku se češće koristio izvorni oblik tog imena, ali i oblik koji odgovara izgovoru. No Osječani ne bi bilo Osječani da to desetoslovno ime – onako po osječkim običajima - nisu skratili u šestoslovnu riječ od milja: Kopika. Inače, u Osijeku geografska imena sa sufiksom -ika nisu rijetka: Donjika, Feđika, Pampika, Srednjika, Stankika, Štrosika...

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više