>

novosti logo

Kronika Kronika

Obnovljeno koprivničko groblje

Komunalno poduzeće Koprivnica završilo je s postavljanjem žičane ograde i uređenjem okoliša na južnoj strani starog pravoslavnog groblja u Koprivnici.

Uklonjena je stara živica, izvršen je popravak betonskih stupova, postavljena je nova pocinčana žica, a hortikultura je bogatija za 70 komada tuja. Radovi su završeni 20. studenog, a vrijednost iznosi nešto više od 6.000 kuna. Komunalci su groblje uređivali i 2016. godine kad su obnovljeni sjeverni i zapadni dio ograde te zelena površina s nasadima dok je hortikulturno rješenje zadržalo koncepciju engleskog parka.

Na groblju koje broji više desetaka grobnih mjesta, najvećim dijelom pokopani su Srbi s područja Koprivnice i okolice te poginuli partizanski borci kojima je izgrađeno veliko spomen obilježje. Danas je groblje u vlasništvu Grada Koprivnice i njime upravlja komunalno poduzeće dok je sahrana sve manje. Razlog tomu je proširenje glavnog koprivničkog groblja - na kojem pored katolika, ukapaju pravoslavce te ljude drugih vjera i nacionalnosti.

- Na pravoslavnom groblju pokapaju se još samo pokojnici koji imaju izgrađene spomenike. Drugih pokopa nema, a do sada sam tamo imao samo dvije sahrane - potvrdio je koprivnički paroh Radovan Dimitrić. Osim pogrebnog i komunalnog, groblje ima povijesni značaj. Prije nekoliko mjeseci, groblje je bilo uključeno u poznatu evropsku manifestaciju pod nazivom ‘Tjedan upoznavanja groblja’. Zahvaljujući predavanju povjesničara Hrvoja Petrića, građani su upoznali historijat groblja, njegova arhitektonska rješenja i umjetničke spomenike.

- Krajem 18. stoljeća je na ulazu u Koprivnicu uređeno groblje za pripadnike pravoslavne vjeroispovijesti, koje se prvi puta spominje 1788. godine kada je na njemu sahranjen filius Petri Sztoianovich, a nalazi se uz cestu Koprivnica-Križevci, blizu nekadašnjeg koprivničkog predgrađa Dubovec. Pravoslavni žitelji iz Koprivnice prije su bili sahranjivani na groblju u obližnjem selu Mučna (raseljeno selo Stara Mučna, sjeverno od sela Reka). Najstariji nadgrobni spomenici na pravoslavnom groblju su iz 1794. godine, primjerice grob Adama Lackovića koji i danas postoji na pravoslavnom groblju u Koprivnici - rekao je Hrvoje Petrić.

1/1