Novosti

Politika

Obrana i zaštita

Tek što je pokrenulo par diplomskih vojnih studija i dosegnulo minimum visokoškolstva, Ministarstvo obrane RH kani utemeljiti čitavo sveučilište obrane i sigurnosti. Ovih dana se u Saboru našao i osnivački prijedlog, koji bi trebao biti relativna formalnost, ali nije tako

Large pxl 081119 26713184

(foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Tek što je pokrenulo par diplomskih vojnih studija i dosegnulo minimum visokoškolstva, Ministarstvo obrane RH kani utemeljiti čitavo sveučilište obrane i sigurnosti. Ovih dana tako se u Saboru našao i osnivački prijedlog, a kakav bi u nekom drukčijem kontekstu trebao biti relativna formalnost. Ipak, pokazuje se da nipošto nije tako, pa ćemo navesti glavne prigovore opozicijskih zastupnika, i još par neizrečenih, a koji nama samima padaju na um. I ne, nije u prvom redu posrijedi enigma oko toga što će uopće jednoj predstraži NATO-a zasebni juniverziti, ili pitanje javnofinancijske cijene za takvu militarističku grandomaniju.

Zastupnici iz više stranaka prigovorili su predlagaču da je zaobišao redovnu civilnu regulativu poput postupka inicijalne akreditacije studijskih programa prema Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju. Baš kao što nije jasno ni tko bi sve predavao na tom sveučilištu, ako postojeće studije – dva preddiplomska i dva diplomska – već opslužuje mahom kadar Sveučilišta u Zagrebu, a ni zašto se nije prvo išlo na osnivanje fakulteta, nego odmah sveučilišta. Iz redova vladajućeg HDZ-a odgovoreno je da inicijalno akreditiranje vrijedi samo za nove programe, a ovdje se radi o preuzimanju aktualnih koje treba samo reakreditirati, kao što se činilo pri utemeljenju Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

No upravo za Sveučilište Sjever, nazivano i Medijsko sveučilište, pisali smo da je riječ o trgovini institucijskim licencama, pa je ono prije otvaranja promijenilo dva vlasnika i tri potencijalna grada-domaćina. Primjer se nije ticao samo jednog slučaja, nego se odnosio na široku novu praksu pretvaranja znanja u robu, tek dijelom ozakonjenu i provođenu na štetu javnog interesa i u korist privatno-interesnih krugova. Sad se takva pošast širi dalje, odnosno natrag prema javnom sektoru, gdje je u međuvremenu – zahvaljujući vodstvu spomenutoga zagrebačkog sveučilišta – ionako pogažena svaka pozitivna institucionalna vrijednost.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više