>

novosti logo

Kronika Kronika

Obrazovanje Romima

Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka, održana je dvodnevna međunarodna naučno-stručna konferencija pod nazivom ‘Položaj Roma u odgoju i obrazovanju’. Konferenciju je organizovao Fakultet u saradnji sa Udruženjem romskog prijateljstva Luna iz Belog Manastira te Agencijom za odgoj i obrazovanje. Konferencija je bila kruna projekta pod geslom ‘Živeti sa, a ne pokraj’ čija svrha je promocija jednakih mogućnosti u odgoju i obrazovanju za romsku i socijalno ugroženu decu.

Projekt je provođen na području Baranje, preciznije Osnovne škole Dr.Franjo Tuđman iz Belog Manastira, gde su deca dobila stručnu pomoć pri učenju i savladavanju gradiva, te vrtića Cvrčak u koji je po prvi put upisano 25-ero romske dece. U proteklih deset godina, nazvanih ‘Desetljećem Roma’, postignuti su određeni pomaci, pa je 150 Roma s područja Baranje upisalo srednju školu koju, iz raznih razloga, nisu svi i završili.

Uz romsku, u sve su aktivnosti uključena i deca iz socijalno ugroženih porodica s područja Baranje, a s njima su radili učitelji i studenti Fakulteta. Paralelno se radilo i s njihovim roditeljima kako bi se postigla svest o važnosti obrazovanja. Cele godine studenti volonteri svakodnevno su pružali pomoć u pisanju domaćih zadaća. U daljnjim aktivnostima bitno težište stavit će se na Romkinje i njihovo obrazovanje, a da se po pitanju integracije Roma u Hrvatskoj otišlo i korak dalje pokazuje i primer da su nedavno uvedeni izborni predmeti na Filozofskom fakultetu iz romologije, a u planu je i otvaranje Europskog centra za romske studije.

1/1