Novosti

Politika

Od djevojčice iz kolone do saborske zastupnice

Danas, 25 godina poslije, ova djevojčica iz izbjegličke kolone stoji pred vama. Imam samo jednu želju: gradimo društvo slobode i zajedničku budućnost, poručila je na kraju svog emotivnog govora u Saboru zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga

Ko8w7d46dwfiimrj68wep4fb3q9

Anja Šimpraga (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Na sjednici Sabora, koja je u petak nastavljena iznošenjem stajališta saborskih klubova, u ime SDSS-a govorila je nova zastupnica Anja Šimpraga, rodom iz Knina. Povodom nadolazeće 25. godišnjice operacije ‘Oluja’ podijelila je svoje izbjegličko iskustvo iz kolovoza 1995., kada je imala osam godina.

‘Ovih dana svi pričaju o ‘Oluji’. Bez obzira na to koliko o tome doista znaju, jesu li proživjeli te ratne strahote ili su ih samo promatrali. Svake godine u ovo vrijeme, dijete progovara u meni, sjećanje djevojčice iz kolone’, rekla je Šimpraga.

‘Tog 4. avgusta 1995. imala sam tačno osam godina. Odjednom, i nebo je promijenilo boju. S ruksakom kupljenim za drugi razred osnovne škole bila sam spremna za put koji nije imao ime i koji je vodio tko zna gdje. Od Knina do Petrovačke ceste preko Banjaluke, a odatle bez stajanja prema Srbiji. Kolona je bila duga, zvuk traktora i plač okruživali su nas. Posljednje komadiće kruva ispod peke podijelila sam s rodbinom. Na granici Srbije htjeli su nas poslati u Niš. Molili smo ih da nas puste u Beograd jer smo tamo imali daljnju rodbinu. Možda su dječje suze presudile. Tada sam odrasla, za tu jednu noć’, rekla je Šimpraga u svom emotivnom govoru.

‘Želja za rodnim krajem bila je jača, i tako četiri godine. Onda smo napokon došli natrag u Knin, u ljeto 1999. Opet na svoj kamen, kraj svoje rijeke, opet među svoje ljude. Znala sam da su i moji vršnjaci Hrvati s druge strane prošli patnju, strah i da su morali ići putem gdje nije bio njihov dom. Ali sam isto tako znala da će ta ista djeca s jedne i druge strane jednom sjesti za isti stol i ne dozvoliti da se više iti jednom djetetu ukrade pravo na djetinjstvo i sreću’, posvjedočila je ona.

‘Gledajući svojeg oca i majku, njihove žuljevite i hrapave ruke, koje su danonoćno radile u polju kako bi svoju djecu izveli na pravi put, znala sam da je puno važnije biti čovjek nego samo Hrvat ili samo Srbin. Djevojčica prošlost nije zaboravila, učila je iz nje, ali budućnost mi je bila bliža i važnija, i svima nama treba biti. Danas, 25 godina poslije, ova djevojčica iz kolone stoji pred vama. Imam samo jednu želju: gradimo društvo slobode i zajedničku budućnost’, poručila je Anja Šimpraga, čiji je govor dio zastupnika nagradio pljeskom.

No zastupnici Domovinskog pokreta i ovu su priliku iskoristili za napad na predstavnike Srba u Saboru. Karolina Vidović Krišto, koja opsesivno prati svaki njihov potez, nakon izlaganja Šimprage se javila za riječ, koristeći institut povrede poslovnika. ‘U Hrvatskoj i u Hrvatskom saboru službeni jezik je hrvatski. Nije tačno nego točno, nije august, nego kolovoz’, ispravila je Vidović Krišto, koja se i ispričala zbog zadihanosti ‘jer je trčala u sabornicu kako bi uložila prigovor’. 

Kako nije navela koji je članak Poslovnika prekršen, dobila je opomenu od potpredsjednika Sabora Željka Reinera.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više