>

novosti logo

Piše N.J.

Od folkloraša do paprikaša

Dani srpske kulture u Istri završili su kolom u kojem su zajedno plesali folkloraši i posjetioci. ‘To je veliko ohrabrenja za Srbe u Istri’, kaže Cvetko Jovanović, predsjednik pododbora ‘Prosvjete’ i VSNM-a u Umagu

I ovogodišnje, 11. po redu izdanje Dana srpske kulture u Istri, koje je od 17. do 19. avgusta održano u Rovinju, Umagu i Puli, pokazalo se kao uspješna manifestacija koja je svojim kvalitetnim programima pobudila veliki interes publike, kako domaćih ljudi, tako i turista. Gosti ovogodišnjih Dana koje organiziraju Zajednica Srba u Istri i pododbor SKD

‘Prosvjete’ u Umagu u suradnji s brojnim partnerima bili su članovi folklornog ansambla ‘Vila’ koji od 1998. djeluje u okviru KUD ‘Železničar’, osnovanog davne 1934. godine. Novosađani su se osim narodnim igrama i kolima predstavili etno tradicijom i suvremenom umjetnošću u vidu radova akademske slikarice Sunčice Marković.

Zadovoljstvo gostovanjem i prijemom izrazio je za Novosti umjetnički direktor KUD-a ‘Železničar’ Milorad Lonić.

- U tri dana jako smo lepo primljeni i za Novi Sad nosimo lepe uspomene. Nadahnuti koncerti izazvali su veliki interes publike, i stanovništva i turista, a uspehu ovog kulturnog događaja doprinela je i jako dobra organizacija domaćina, kao i interakcija s publikom - rekao je Lonić.

Zadovoljstvo je iskazao i Miomir Jeremić, predsjednik Zajednice Srba u Istri.

- U ova tri dana u sva tri grada bilo je ukupno preko 3.500 gostiju, što je nešto manje nego ranijih godina, ali je posledica toga što u Puli nastup nije održan na trgu, nego u dvorani. Ipak, atmosfera je bila odlična u sva tri grada; ljudi su se odlično zabavili i pokazali interes za goste, od folklora do paprikaša. Drago nam je da su bili i predstavnici konzulata Srbije u Rijeci, Zoran Stanković u ime SNV-a i Mirjana Galo, potpredsjednica Savjeta za nacionalne manjine. Sve u svemu, to je bila čista desetka - rekao je Jeremić.

Zadovoljan je i Cvetko Jovanović, predsjednik pododbora ‘Prosvjete’ i VSNM-a u Umagu, gdje je, kako je rekao, bilo i najviše publike koja je imala prilike i vidjeti izvrstan program.

- Bilo je divno što su na kraju i folkloraši i posjetioci zajedno plesali kolo. To je, kao i uvijek, veliko ohrabrenja za Srbe u Istri - rekao je Jovanović.

1/1