Novosti

Kronika

Od investitora - glasa čuti nije

Svi dijelovi bivšeg Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica prodani su za nevelike novce, ali nesuđeni ulagači se izmotavaju na pitanja iz gradske uprave Ogulina kada će pokrenuti posao

Large paulina 2a

Prodano za siću i što sad? - Bjelolasica (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Nakon dvadeset i jednog kruga neuspjelih javnih dražbi i sedam godina stečaja, slovačkoj tvrtki Bioelektro Energy prodano je skijalište Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, najvažniji i najperspektivniji dio bivšeg sportsko-rekreativnog kompleksa. Od početne vrijednosti od 29.140.000 kuna, cijena ovog dijela Bjelolasice, kroz krugove javnih dražbi, vrtoglavo je padala da bi na kraju bio prodan za ukupno 6.480.441 kunu. Na nekretnine je otpalo 4.578.233 kune, a na pokretnine 1.521.766 kuna plus potez na dodanu vrijednost.

Podsjećanja radi, 2010., posljednje turističke godine prije požara koji je ugasio bilo kakvu aktivnost, Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica je ostvarivao prihod od 25 milijuna kuna, a sama polica osiguranja iznosila je 21 milijuna kuna. Sada je cijeli nekadašnji kompleks HOC Bjelolasice rascjepkan na nekoliko novih vlasnika. Pored slovačke tvrtke Bioelektro Energy u čijim je rukama sada najveći kompleks Jasenak I, drugi dio, Jasenak II kojeg čini pet paviljona, prodan je tvrtki Benek d.o.o iz Zagreba. Bivši restoran uz jezero Sabljaci u Ogulinu kupila je još 2016. tvrtka Air Albatros d. o. o. Punat, ali do obnove objekta i oživljavanja atraktivne lokacije još nije došlo. U međuvremenu, 2015. godine prodana je i upravna zgrada Bjelolasice u centru Ogulina. S novim vlasnicima gradske vlasti pokušavaju ostvariti kontakt u cilju konačnog oživljavanja zamrlog turizma koji je prije požara 2011. bio okosnica života i razvoja ogulinskog kraja i Gorskog kotara.

Bjelolasica je trebala otići u koncesiju, a ne da država nekom proda zemlju po šest kuna po kvadratu, kaže predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Božo Skorup

- Bioelektro Energy i Benek d.o.o. kontaktirao sam osobno, u ime Grada Ogulina, putem e-maila, kako bih se informirao o njihovim investicijskim planovima te ponudio pomoć Grada pri realizaciji. Iz tvrtke Benek vlasnik Alan Bence odgovorio je kako oni nisu jedini, a ni većinski vlasnik objekata bivšeg HOC-a Bjelolasica, te im je trenutna neizvjesna gospodarska situacija uzrokovana korona virusom promijenila fokus prioriteta. Stoga tvrde da ne mogu jednostavno odgovoriti na moje pitanje. Tvrde da će, čim se okolnosti bitno promjene, ponovo sagledati svoje namjere i mogućnosti te nas o njima izvijestiti. Početkom veljače ove godine, iz Bioelektro Energy zatražili su termin za razgovor s gradonačelnikom, koji smo im potvrdili, međutim kasnije su ga otkazali - navodi zamjenik gradonačelnika Ogulina Daniel Vukelja (SDP).

Prije pet godina, tvrtki Air Albatros d.o.o. Punat prodan je prostor bivšeg restorana uz jezero Sabljaci koji je također izgorio u požaru, ali na tom mjestu također još ništa nije pokrenuto.

- S obzirom da nismo imali telefonski kontakt ili e-mail adresu, vlasniku smo upit poslali klasičnom poštom. Pristigla je povratnica, međutim bez odgovora. Bitno je napomenuti da je Grad Ogulin, na traženje ovog investitora izmijenio urbanistički plan kako bi se omogućila gradnja novog, većeg restorana. Izmjene plana su usvojene u mandatu bivše vlasti koju je predvodio HDZ. Svi tadašnji vijećnici, vlast i opozicija, su glasali "za". Dakle izmjena plana je usvojena jednoglasno, sve kako bi se investitoru omogućila što brža realizacija projekta. Međutim do danas ovaj investitor nije zatražio dozvolu za gradnju, a uz to nije uplatio svoju polovicu iznosa za trošak izmjene plana, što je bilo definirano sporazumom Grada i tvrtke. Zbog toga je pokrenut sudski spor koji još uvijek traje - navodi Vukelja. Po njegovim riječima, čini se da otvorenost grada prema novim vlasnicima nije urodila baš nikakvim plodom.

Vukelja također podsjeća na neizvršena obećanja države i nebrigu iskazanu nakon požara 2011. Tadašnja je premijerka Jadranka Kosor obećala injekciju od 50 milijuna eura kako bi kompleks bio obnovljen i stavljen u funkciju, što se također nikad nije dogodilo.

Promijenili urbanistički plan - Daniel Vukelja

Promijenili urbanistički plan - Daniel Vukelja (Foto: YouTube/OGportal)

- Koliko znam, umjesto toga investirano je u skijalište na Sljemenu. Isto tako, sve naredne Vlade pokazivale su maćehinski odnos prema ovom kompleksu. Da je spomenuta investicija provedena kao što je tada obećano, uloženi iznos bi se odavno državi vratio kroz porez i gospodarsku aktivnost. Umjesto toga se već godinama novac odlijeva u strane države u koje građani Hrvatske odlaze na skijanje - kaže Vukelja. Upozorava da bi prodaja HOC-a Bjelolasica za Ogulin, ali i cijelu Hrvatsku, imala smisla samo ako bi se nekretnine stavile u funkciju i odbivši HOC oživio u turističkom smislu. Trenutno na Bjelolasici slabo posluju tek privatni iznajmljivači. Predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Božo Skorup, iako se nada konačno pozitivnom pomaku na Bjelolasici, ne skriva razočaranje.

- Bjelolasica je trebala otići u koncesiju, a ne da država nekom proda zemlju u bescjenje: po šest kuna po kvadratu. Kada je nešto u privatnom vlasništvu, vlasnik to ima pravo ograditi i ograničiti pristup. Naša više nije ni šetnica na stazama pored žičare, niti vidikovac. To više nije hrvatska zemlja. Trebalo je povesti javnu raspravu što lokalna zajednica želi i planira. Nas, lokalnu zajednicu, grad Ogulin, nitko nije kontaktirao. Mi ne znamo što će se tu graditi, što će se raditi. Što ako se opet ništa ne desi, ako se dogodi kao sa Sunčanim Hvarom i drugim našim prirodnim ljepotama koje smo prodali? – pita se Skorup. Govori o intenzivnim pljačkama koje se dešavaju poslije prodaje u privatnim apartmanima, u jednom od prodanih paviljona, nazvanom Unčica.

- Svi privatni apartmani su opljačkani, bez struje i vode. U donje dvije etaže nema više ni žarulje. Polupana su sva vrata. Ti privatni apartmani su prodani u kompletu i nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Svaki apartman ima ime i prezime vlasnika. Tamo stoji tabla na kojoj piše zabrana pristupa - privatna imovina - kaže Skorup.

- Bjelolasica je potencijal bez Slovaka i bez drugih, ali Bjelolasica ne može funkcionirati ako se lokalna zajednica ne uključi. Ovdje su brojne mogućnosti, ne samo za skijanje, nego i za biciklizam te druge sportske sadržaje. Naglasak svakako treba zadržati na nekadašnjem sportskom turizmu. Bez obzira na koronu, naši apartmani su bili popunjeni za iznajmljivanje. Već sada su nam rezervirani termini za Božić i Novu godinu. Naši gosti uglavnom dolaze iz Zagreba, Zadra i Splita. Naša ponuda je mir, tišina, priroda i šetnja, no nedostaje nam sadržaja koje bi novi vlasnik svakako trebao ponuditi - reći će Skorup.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više