Novosti

Kronika

Oд питe дo крaнцли

У Eтнoлoшкoм цeнтру бaрaњскe бaштинe oдржaнa je излoжбa стaринских кoлaчa, у oргaнизaциjи Фoлклoрнoг aнсaмблa "Чувaри трaдициje бaрaњских Србa" из Бeлoг Maнaстирa и удружeњa "Злaтнa жeнa" из Бoлмaнa

Large 6

Izložba u Belome Manastiru

Prošle subote s početkom u 19 sati, po najtoplijem danu ove godine, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine održana je izložba starinskih kolača pod nazivom "Al' se nekad dobro jelo, baš". Izložbu su organizovali Folklorni ansambl "Čuvari tradicije baranjskih Srba" iz Belog Manastira i udruženje "Zlatna žena" iz Bolmana, pod vodstvom predsjednica Svetlane Žarković i Katarine Tomašević.

Izložbu je otvorila Svetlana Žarković, inače predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru i zamjenica belomanastirskog gradonačelnika, a na izložbi je bila i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Pedesetak posjetilaca moglo je uživati u brojnim vrstama starinskih kolača, prvo vizuelno, a onda i – degustaciono. Kolače su ispekle članice obje udruge: bačku pitu, bakin kolač – vafl, gužvaru s makom i orasima, kiflice slane i slatke, kolač s makom, koljivo, kuglice, kuglof, lepinjice, lijenu pitu, listiće, oblatne, pogače i pogačice, pužiće, rolat s pekmezom, salenjake, slavski kolač, šape, vanili-krancle... i ko bi ih sve nabrojao?

Predsjednica Žarković je, između ostalog, rekla da su se nekad u Baranji za pravljenje kolača koristili sastojci koje su domaćice mogle dobiti iz svojih polja, voćnjaka ili bašči. Više su se koristili orašasti plodovi, sušeno voće i med koje su same proizvodile ili pripremale. Bit baranjske "kujne" mogla bi se iskazati rečenicom koju je govornica pronašla tokom pripreme izložbe: "Mila majko, ne sijeci nam tanko, već debelo da se najedemo". Baranja je vijekovima bila etnički izmiješano područje pa je tradicionalna baranjska kuhinja, uključujući tu i starinske kolače, nastala međusobnim utjecajem Mađara, Švaba (tj. Nijemaca), Šokaca (tj. Hrvata) i Raca (tj. Srba).

U stara vremena domaćice bi uvijek našle načina da djeci pruže zadovoljstvo da se zaslade. Kad bi se djeca vratila kući s igranja u komšiluku prije nego što je "už'na" bila gotova i kad bi izrekla onu poznatu rečenicu: "Mama, ja sam gladna", majka bi se znala snaći na jednostavan način: natopila bi vodom "šnitu" "leba" i umočila je u kristal-šećer i eto ti kolača – na brzinu.

A da ne bi sve ostalo samo na gledanju i probanju, članice Folklornog ansambla mati i "ćerka" Jasna Bodlović i Iva Jovanović izvele su mali igrokaz, u kome je majka pokazala kćerki kako se prave slatki listići.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više