Novosti

Politika

Od ponoći putovanja unutar županija bez propusnica

Ministar Davor Božinović najavio dogovor oko putovanja sa županijskim stožerima. Opće mjere od 19. ožujka mogle bi biti produžene za 7 ili za 15 dana. Po Božinoviću, u ovom se trenutku ne razmišlja o parlamentarnim izborima

7b0q8satxuxayko9ieep69728bk

Minsitar Davor Božinović; Foto: Davor Pongračić/POOL/CROPIX

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da bi od večeras u ponoć mogla biti dopuštena putovanja unutar županija bez propusnica.

- Putovanje s e-propusnicama ćemo vidjeti u dogovoru sa županijskim stožerima kako da se ne koriste propusnice na razini županije. Kad je u pitanju decentralizirano kretanje prema županijama, to bi obuhvatilo sve županije. Dat ćemo generalnu uputu o tome da se u sklopu toga izjasne prema Nacionalnom stožeru poštujući mišljenje svojih epidemiologa, pa ćemo i mi na nacionalnoj razini to razmotriti, rekao je Božinović gostujući na televiziji N1. Napomenuo je da bi realizacija novog režima putovanja unutar županija ipak mogla potrajati jedan ili dva dana.

Što se tiče generalno mjera donesenih 19. ožujka u sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa, naročito obustave rada, Božinović kaže kako se te mjere u Vladi razmatraju uzimajući u obzir funkcioniranje gospodarstva. Ministar smatra ‘da se mjere mogu produžavati na 15 dana, ali ovisno o situaciji mjere će se moći produžiti za 7 ili 15 dana.’ Jedina mjera koja ostaje na 30 dana je ona o zabrani ulaska u Hrvatsku jer je takva odluka na razini EU. Dodao je kako su epidemiološki zakoni najvažniji te da je u pojedinim djelatnostima – poput frizerskih salona – teško održavati fizičku distancu.

Božinović je rekao i da se epidemiološka situacija nije pogoršala u odnosu na prošli tjedan, kada je produljen rad trgovina te su otvorene tržnice. Smatra i da je velika većina vjernika poštovala odluku Stožera o tome da neće biti misa tijekom Uskrsa.

Što se tiče eventualnog digitalnog praćenja građana i izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama, pozvao se na prijedlog Europske komisije.

- Imate na razini EU incijativu kako iskoristiti suvremene tehnologije da bi mogli, ne kao Vlada, nego kao građani znati jesmo li bili u blizini nekoga tko je postao Covid pozitivan. Mislim da je novi prijedlog EK dobar u kontekstu harmoniziranog pristupa, rekao je ministar.

U vezi ovogodišnjih parlamentarnih izbora, Božinović je istaknuo da je Vlada usredotočena na savladavanje pandemije i oživljavanje ekonomije te da te aktivnosti ne dopuštaju refokusiranje na organizaciju izbora.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više