Novosti

Kultura

Oд Пoткaлникa дo Пaзoвe

Kњижeвници зa дjeцу и млaдe Mилeни Сeвeрoвић из Стaрe Пaзoвe нeдaвнo je oбjaвљeнa joш jeднa књигa с тeмaтикoм њeзинoг пoткaлничкoг крajишкoг зaвичaja

Large informator od potkalnika  %c4%87irilica

"Pazovački prozori"

Poznatoj književnici, prevoditeljici, književnici za djecu i mlade Mileni Severović iz Stare Pazove, nedavno je objavljena još jedna knjiga s tematikom njezinog potkalničkog krajiškog zavičaja koji je ratnih 90-tih, kao mnogi drugi, morala da napusti.

Novu knjigu "Pazovački prozori" izdao je Institut za dečju književnost iz Beograda. Sadrži više od 90 pjesama koje dobile pozitivne recenzije od niza književnih ličnosti u Srbiji. Autorica progovara o istoriji srpskog naroda na prostoru sjeverozapadne Hrvatske, njegovim tragedijama i nostalgiji za rodnim krajem, bogatstvu crkvene duhovnosti i narodnim običajima te tradiciji.

Pisana lijepim jezikom poezije, privlačna je i laka za čitanje, a kod budućih čitalaca, u to nema sumnje, izazvat će veliki interes i poštovanje. Po ocjeni mnogih književnih stvaralaca, Milena se i ovim djelom svrstala u redove najboljih srpskih pisaca za djecu. Govoreći o svojoj knjizi bila je više nego skromna, kakvom je prijatelji i čitaoci poznaju.

- Ova knjiga predstavlja izbor iz moje poezije. Sa književnošću počela sam se baviti dok sam se školovala, radila i živjela u Hrvatskoj. Napisala sam više od 20 knjiga, sarađivala sa dječjim časopisima u Hrvatskoj i Srbiji. Tokom 90-tih saradnju sam imala i s Prosvjetom iz Zagreba u kojoj sam objavljivala tekstove. Zadovoljna sam što su mi knjige objavljivane na stranim jezicima kao što su njemački, ruski, slovački i rusinski - kazala je Milena Severović. O Mileninoj knjizi govorio je Boja Marjanović, profesor književnosti, književni istoričar i kritičar iz Beograda.

- Kao nastavljačica tradicije Grigora Viteza, Milena je pesnička ličnost koja obogaćuje srpsku poeziju naših dana - istaknuo je također skromno Marjanović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više