>

novosti logo

Odbačena Thompsonova tužba zbog Biltena SNV-a

Općinski kazneni sud u Zagrebu obustavio je postupak protiv Tamare Opačić i Saše Miloševića koji je Thompson pokrenuo tvrdeći kako ga kleveću da uzvikuje ustaški pozdrav i tumačeći da je ‘Za dom spremni’ pozdrav iz Domovinskog rata. Njegov odvjetnik Mate Knezović ni iz četiri pokušaja nije uspio pravilno sročiti tužbu

S obzirom da odvjetnik Mate Knezović u četiri navrata nije na točan način sastavio tužbu Marka Perkovića Thompsona protiv Saše Miloševića i Tamare Opačić, urednika i autorice Biltena Srpskog narodnog vijeća ‘Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017.’, sudac Marijan Bertalanič u petak je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu obustavio kazneni postupak za klevetu i uvredu koji je pokrenuo Thompson.

Sudac Bertalanič odlučio se na takav potez nakon što Knezović tri puta nije na valjan način ispravio tj. nadopunio krivo sastavljenu tužbu, obrazloživši da ‘djelo koje je predmet optužbe nije kazneno djelo’.

Perković je u rujnu 2018. podignuo privatnu kaznenu tužbu protiv Miloševića, generalnog tajnika SNV-a, i Tamare Opačić, zamjenice glavnog urednika Novosti, tvrdeći kako ga u Biltenu SNV-a kleveću da uzvikuje ustaški pozdrav i tumačeći da je ‘Za dom spremni’ pozdrav iz Domovinskog rata. Time su, smatra on, iznijeli tvrdnje koje štete njegovom ‘moralnom i profesionalnom ugledu i časti’.

U dijelu Biltena na koji se Perković poziva stoji da se ‘ustaški poklič ‘Za dom spremni’ mogao čuti na koncertima koje je Thompson 2017. održao u Zagrebu, Nuštru, Varaždinu, Zadru i Slunju’. Thompsona smeta i što se njegovi koncerti spominju u kontekstu primjera ‘prijetnji, vrijeđanja, fizičkih napada i iskaza kojima se promovira mržnja i/ili etnička netrpeljivost te negira, umanjuje ili opravdava zločinački karakter Nezavisne Države Hrvatske’ kao i ostalih slučajeva ‘kada se Srbima želio izazvati strah ili im se željelo poručiti da je njihovo kulturno, vjersko i političko djelovanje u Hrvatskoj nepoželjno’.

Pred istim sudom u toku su postupci koje su zbog Biltena pokrenuli Marko Skejo, Ivica Marijačić, Marko Jurič, Marko Ljubić, Predrag Mišić - Peđa i nedavno preminuli Zdravko Tomac. Podizanje tužbe protiv Miloševića i Opačić još su u rujnu 2018. na konferenciji, koju je njihov zajednički odvjetnik Mate Knezović održao ispred Hrvatskog sabora, najavili i Stevo Culej, Anto Đapić i Zvonimir Hodak. Ukupno se, dakle, radi o čak deset tužbi koje umnogome otežavaju normalan rad tuženima.

- Riječ je o vrlo teškim i ozbiljnim klevetama gdje se podmeće govor mržnje, pozivanje na nasilje i tome slično. Bilten je podijeljen u dva dijela, prvi dio koji se odnosi na sve u tom biltenu, tamo je izuzetno puno ljudi, i on brani agresorske težnje u Hrvatskoj i svaka kritika koja je upućena od strane ovih ljudi smatra se napadom na srpsku zajednicu, nasiljem, prijetnjom nasiljem, govorom mržnje i tome slično - rekao je tada Knezović, koji je tom prilikom svoje klijente nazvao ‘časnim ljudima koji su poznati hrvatskoj javnosti, koji iza sebe imaju vrlo kvalitetne radove, od znanstvenih do umjetničkih, do političara koji su stvarali hrvatsku državu’.

Mate Knezović jedan je od začetnika konzervativne Obiteljske stranke, koja se na parlamentarnim izborima 2015. natjecala u sklopu koalicije ‘Spremni’. Prošle godine je uputio otvoreno pismo Robertu Kohorstu, veleposlaniku SAD-a u Hrvatskoj koji je pozdravio izjavu bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović oko ‘korištenja govora koji unosi razdor u Hrvatskoj’. ‘U hrvatskom društvu i državi ne izaziva razdor poklič ‘Za dom – spremni’, nego oni koji su udarali na one koji su umirali s tim pokličom u Domovinskom obrambenom i oslobodilačkom ratu. Upravo oni koji su htjeli Hrvatsku bez ponosa, bez narodne svijesti, bez povijesti, koji su htjeli održati, za nas prokletu, tvorevinu Jugoslaviju, te za nas prokleti projekt Velike Srbije, te za nas prokleti komunizam, neprestano izazivaju razdor’, naveo je Knezović u pismu koje je završio ‘jednim od hrvatskih pozdrava: Za dom – spremni!’

Thompson se na današnjem ročištu nije pojavio, opravdavši se zdravstvenim razlozima. Stranke imaju mogućnost žalbe na odluku Općinskog kaznenog suda.

1/1