>

novosti logo

Piše Mirna Jasić

Odbačeni ili odmetnuti?

Jesu li Laburisti grubo odstranjeni kao nepotrebna smetnja u centrističkoj koaliciji ili su sami doprinijeli takvom raspletu?

Definirani su partneri još jedne SDP-ove koalicije, koja će na jesen izaći na parlamentarne izbore: Narodnu koaliciju čine još HNS, HSS i HSU. Hrvatski laburisti ovog puta neće biti dio saveza kojem je Zoran Milanović dao pridjev ‘narodni’ jer ‘okuplja ljevicu, centar i desni centar, dok je desnica ostala vani’.

Predsjednika Hrvatskih laburista Tomislava Končevskog SDP ne želi na svojoj izbornoj listi. Zamjera mu što su Laburisti u Saboru istupali bez koordinacije s drugim strankama bivše koalicije Hrvatska raste, a sve se slomilo kad su glasali protiv prijedloga opoziva Oreškovićeve vlade. O tome jesu li Laburisti grubo odstranjeni kao nepotrebna smetnja u tipičnoj centrističkoj koaliciji ili su sami doprinijeli takvom raspletu razgovarali smo s njihovim zastupnikom Jaroslavom Pecnikom.

- Predsjedništvo Laburista tumači da nas kao autentičnu ljevicu SDP ne treba, jer im time kvarimo poruku koju žele uoči izbora poslati javnosti. To je, blago rečeno, nedopustiva simplifikacija. Laburisti su bili rezervoar prosvjednih glasova, imali su radnički štih, mogućnost približavanja sindikatima, i SDP-u je to trebalo. Da je Nansi Tireli ostala predsjednica stranke, siguran sam da bi Laburisti i za ove izbore nastavili uspješnu suradnju sa SDP-om. Rezultati unutarstranačkih izbora u Laburistima bili su iznenađenje mnogima. No rejting stranke je uočljivo padao i uoči raspada Sabora, kad se politička scena izrazito dinamizirala. Nezadovoljni glasači s ljevice, koji su ranije glasovali za Laburiste, počeli su se vraćati pod okrilje socijaldemokrata, a Milanović, kao pragmatičan političar koji je kolegicu Tireli doživljavao kao partnera, smatra da prema Laburistima više nema nikakvih obveza - kaže Pecnik, koji očito postaje svojevrsni stranački disident.

Laburisti bez jakog partnera nemaju šanse prijeći izborni prag, a Pecnik smatra da za tu realnost novo rukovodstvo mora pronaći odgovor, jer bi u protivnom stranka mogla biti izbrisana s političke scene. Nakon nekih najava iz novog vrha stranke da će se na stranačkim tijelima razmatrati odgovornost Jaroslava Pecnika i Nansi Tireli za stanje u stranci, u srijedu na sjednici Predsjedništva Laburista o tome nije bilo govora.

- Tek je na moje inzistiranje da nam se kaže za što nas okrivljuju bilo rečeno da se predsjednik Tomislav Končevski prilikom javnog istupa nije najbolje snašao pa je sve ispalo kako nije želio. Neozbiljno je nekog javno prozvati, a potom se ponašati kao da se ništa nije dogodilo. Očito nas dio novog stranačkog vodstva doživljava kao corpus separatum, ali istodobno, koliko god to željeli, ne mogu bez Nansi Tireli i mene, jer smo još samo mi ostali kao prepoznatljive političke osobe. To pokazuju naš rad u Saboru, prisutnost u medijima i ankete - rekao je Pecnik.

- Zasad se mogućnost mog izbacivanja iz stranke poriče, ali neću dozvoliti da me netko bezrazložno izbaci nakon svega što sam radio i uložio u stranku. Ukoliko moram otići, o tome ću sam odlučiti, a ne kada me netko uzme za alibi zbog vlastitog nerada i neznanja - dodao je.

Za novog lidera Končevskog kaže da je dokazano dobar aktivist, ali smatra da nije na razini onoga što su bili Dragutin Lesar i Nansi Tireli.

- Biti predsjednik stranke velika je odgovornost i izazov. Morate se nametati javnosti, a za Končevskog javnost skoro da i ne zna. Naprosto nije sve u ambiciji. Daleko je više toga u znanju, a to je polje na kojem novi predsjednik mora puno poraditi ukoliko misli izrasti u relevantnog političara.

Hrvatski laburisti već dugo idu iz krize u krizu. Nakon što je Lesar iznenada napustio stranku, ona je podijeljena.

- Zahvaljujući Nansi Tireli i njezinim suradnicima stranka se počela oporavljati, a nakon što je sa SDP-om dogovorila tri zastupnička mandata u Saboru, našli smo se u nikada boljoj situaciji da prevladamo krizu i da se ponovno nametnemo kao mala, ali utjecajna stranka. Suicidalnost postupka kada je članstvo izglasalo smjenu gospođe Tireli i njezinog vodstva ne mogu razumjeti, ali rezultate demokratskih izbora poštujem. Usprkos svemu, ona i ja nastavili smo u Saboru jednako intenzivno raditi, ali se novi predsjednik stranke, također saborski zastupnik Končevski, u Saboru nije snalazio. Pred kraj mandata je obolio, ali to ne može biti isprika za raniji višemjesečni izostanak aktivnosti - kaže Pecnik. Smatra da su danas Laburisti stranka bez jasnog programa i vizije.

- Govorio sam da treba izraditi novi program i sindikalizam proširiti nizom novih tema, ali ostati vjeran temeljnim vrijednostima stranke – radu, radnicima, zaštiti radnika i borbi protiv nezaposlenosti. Ako smo autentična ljevica, kako tvrdi novo vodstvo, onda moramo jasno odrediti kome se obraćamo i što nudimo - dodaje Pecnik.

1/1