Novosti

Kronika

Odbijeni zbog korone?

Vijeće srpske nacionalne manjine Karlovca i dalje bezuspješno traži mogućnost prisustva na sjednicama Gradskog vijeća

Uyktdl8dwou0cugurunjnv0fj76

Gradsko vijeće Karlovca (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Na 6. sjednici Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovca, zaključeno je da se karlovačkom gradonačelniku Damiru Mandiću (HDZ)ponovo uputi dopis kojim Vijeće traži da mu se dostavljaju materijali za sjednice karlovačkog Gradskog vijeća, da jedan član prisustvuje sjednicama Gradskog vijeća te da može sudjelovati u diskusiji bez prava glasa, posebno kad se radi o manjinskoj problematici.

Takva je praksa bila uobičajena u pretprošlom manjinskom mandatu vijećnika izabranih sa lista SNV-a, ali je zanemarena u prošlom mandatu. Ovo je sve detaljno regulirano odredbama Ustavnog zakona o pravima manjina na što se Vijeće i poziva. Prvi dopis sa zahtjevom je upućen prije mjesec i pol dana ali nikakav odgovor nije stigao. Manjinski vijećnici vjeruju da su razlozi tome korona virus i sezona godišnjih odmora pa je zahtjev sada ponovljen.

Odlučeno je također da se 21. septembra organizira obilazak zapadne Like i Otočca, s rutom preko manastira Gomirje u Gorskom kotaru. Obilazak je trebao biti još lani, plaćen je, ali je bio odgođen i sada će se realizirati. Dakako, ova akcija kao i one planirane do kraja godine ovisit će o stanju s pandemijom.

Također je zaključeno da se organizira tribina na temu povratka Srba u Republiku Hrvatsku i o stambenom zbrinjavanju povratnika te je formirana delegacija u kojoj su predsjednica Vijeća Danica Kljajić i Đorđe Vujnović, predsjednik Odbora za kulturu, vjeru, historiju, odgoj, obrazovanje i omladinu, koji bi dogovorili sastanak s predstavnicima pravoslavne crkve u cilju što još bolje buduće saradnje i eventualnih zajedničkih aktivnosti na unapređenju vjerskog, nacionalnog, kulturnog i jezičnog identiteta Srba u Karlovcu.

Usvojena je informacija o radu između dvije sjednice, usvojen je plan i program rada Odbora za kulturu, vjeru i historiju, odgoj, obrazovanje i omladinu i usvojen je polugodišnji financijski izvještaj.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više