Novosti

Politika

Odgovor babarogi

U jeku Vladine kontrakampanje sindikalne su volontere neki građani vrijeđali, a ponegdje su se gotovo događali fizički obračuni

55v8o1txwk9adom092e4h80tt1k

Pametno je protiv, ali časne nisu – '67 je previše' (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Osim što je napuštao tiskovne konferencije, izazvan pitanjima novinara, predugo se Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, igrao živcima triju sindikalnih središnjica. Njima su dozlogrdjeli ministrovi kontrapropagandni spotovi u kojima glorificira svoju čuvenu mirovinsku reformu i usput difamira sindikalnu referendumsku inicijativu ‘67 je previše’ kojom se do 11. maja prikupljaju potpisi za povratak praga za odlazak u starosnu mirovinu sa 65 godina.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) zatražili su Pavićevu ostavku jer smatraju da je Vladina protureferendumska kampanja plaćena proračunskim novcem, manipulativna te da se njome zastrašuju građani kako bi ih se spriječilo da potpišu referendumsku inicijativu.

U jeku ministrove kampanje sindikalne su volontere neki građani vrijeđali, a ponegdje su se događali gotovo fizički obračuni. Među sindikate se uvukla nervoza: mogu li u takvim uvjetima prikupiti potrebnih 373.568 potpisa, kojih je na dan 8. maja bilo 306.744.

- Cilj nam je prikupiti više od zakonskog minimuma i vjerujemo da ćemo unatoč lošem vremenu i Vladinoj protukampanji uspjeti. Traženi broj potpisa izuzetno je velik, posebno kad znate da je teško organizirati potpisna mjesta u svakom od petstotinjak gradova i općina. Nemamo svugdje članove sindikata ili volontere. Do kraja prikupljanja otvarat ćemo nova potpisna mjesta i produžavati radno vrijeme već postojećih - otkriva Ana Milićević Pezelj iz referendumske inicijative.

Sindikati vjeruju da će protukampanja Vladi donijeti više štete nego koristi.

- Ključna pogreška ministra Pavića je njegovo podcjenjivanje sindikata, ali još gore, podcijenio je građane i njihovo nepristajanje da i dalje budu pokusni miševi u tzv. reformi. Građani su prepoznali kako je mirovina, kao uvjet socijalne sigurnosti u starosti, pitanje koje nas sve ujedinjuje jer se tiče svih nas – zaposlenih, nezaposlenih, umirovljenika, starijih, mladih, svih političkih, svjetonazorskih, drugih opcija i opredjeljenja - kaže sindikalistica.

Sindikalni referendum kritizirala je ekonomistica i potpredsjednica liberalne stranke Pametno Maja Vehovec, koja se među nabrojenih deset razloga zbog kojih ne podržava referendum zapitala i to zašto se referendum odvija baš sada i uoči EU izbora, što je, prema njoj, pogrešno i manipulativno. Takvi kritičari bi ipak trebali znati, poručuju iz sindikata, da je svaki trenutak za razvoj participativne demokracije dobar trenutak.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više