Novosti

Kronika

Odlikovanje 97-godišnjaku

U Baranji obilježen Dan pobjede nad fašizmom: Pukovniku u penziji Jovanu Niševiću iz Osijeka uručeno je odličje ruskog predsjednika Vladimira Putina

Cxg5rb73ozn5gr4gcvzlc2erzr0

Polaganje vijenaca u Belom Manastiru

U Baranji je, zahvaljujući Udruzi antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, obilježeni 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, i 75. godišnjica konačnog sloma nacističke Njemačke i njezinih satelita.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je polaganjem vijenaca na Spomenik Bolmanskoj bici, na partizanskom groblju u Belom Manastiru i na Spomenik palim borcima Crvene armije na Trgu slobode u Belom Manastiru. Na monumentalnom Spomeniku Pobjeda posvećenom Batinskoj bici, ispod koga je sahranjeno 1297 boraca Crvene armije, vijence su položili ruski ambasador Anvar Azimov te ambasadori Kazahstana i Azerbajdžana Toležan Barlibajev i Fahradin Gurbanov. Uime SABA RH vijenac je položio Nikola Opačić, uime SNV-a i VSNM OBŽ Dejan Jeličić te Nikola Muždeka uime Baranjsko-ruskog društva prijateljstva. Na istom mjestu, ranije je položen i vijenac Ukrajinske ambasade iz Zagreba.

Na Batini su se prisutnima kratko obratili i sva tri ambasadora, a Anvar Azimov je vitalnom 97-godišnjem pukovniku u penziji Jovanu Niševiću iz Osijeka uručio odličje kojim ga je kao veterana Drugog svjetskog rata odlikovao ruski predsjednik Vladimir Putin. Osim zvaničnih delegacija, na polaganju vijenaca bilo je vrlo malo drugi učesnika, tek nešto građana u centru Belog Manastira koji su se samoinicijativno okupili te nekolicina učesnika u Batini, među kojima je bio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više