Novosti

Društvo

Odmozi sirotu na svoju sramotu

Hrvatska je europskounijski šampion oporezivanja siromašnijih i povlađivanja bogatima, što Bruxelles potvrđuje redovnim godišnjim izvještajem

Large intrigator lasi%c4%86

(foto Marin Tironi/PIXSELL)

Intenzivna fiskalno-politička aktivnost hrvatske vlade zatekla nas je s prošlim brojem ovih novina u raskoraku: baš dok smo štampali osvrt na porezni aspekt rebalansiranog proračuna, kao i projekcije onog za 2021. godinu, u javnost su procurili detalji novog vala tzv. porezne reforme. Ni o kakvoj istinskoj reformi nije riječ, naime, jer se generalni kurs te politike i dalje uporno održava istim, danas koliko i prije desetljeće i pol ili dva. No ipak smo dužni tu analizu iz prošlog izdanja nadopuniti novim pojedinostima, a sve na tragu panstranačke orijentacije Republike Hrvatske u pogodovanju višoj klasi te sistematičnog cijeđenja najširih društvenih slojeva.

Hrvatska je europskounijski šampion oporezivanja siromašnijih i povlađivanja bogatima, što Bruxelles potvrđuje redovnim godišnjim izvještajem "Trendovi oporezivanja u EU-u". Ujedno se forsira porez na potrošnju, u vidu enormno visokog PDV-a koji najgore pogađa nižu klasu, i zaobilaze opterećenja na kapital, a naročito na dobit i nekretnine, dionice i sl. Takav raskorak je nedavnim redizajnom dodatno pojačan, jer Vlada nanovo obara porez na dobit koji će iznositi 10 umjesto 12 posto za one koji bilježe prihod do sedam i pol milijuna kuna godišnje, umjesto dosadašnjeg praga od tri milijuna kuna. Porez na dohodak također doživljava preinake, s obaranjem od 24 posto na 20 posto za primatelje mjesečne porezne osnovice do 30 tisuća kuna, i 36 posto na 30 posto za vlasnike viših cifri.

Bogati će tako i razmjerno prištedjeti znatno veću razliku od ostalih, dosljedno o trošku ukupne zajednice, premda ih se ovim još uvijek ne potiče, te famozne potencijalne investitore, da zarađenu vrijednost ulažu u daljnji obrt na području Hrvatske. Nema porezne stimulacije za npr. reinvestiranje ostvarene dobiti, a na strani radnih poreza naročito nema ni pokušaja cizeliranja modela kakvo bi uključivalo veći broj poreznih razreda iliti pragova.

Ne bi tu posrijedi bila, dakako, nikakva posebna čudotvorina, nego klasično rješenje kojim se raspodjela poreznog tereta u društvu određuje prema više socijalnim prioritetima, što je osobito važno u doba krize. To se uobičajeno imenuje kao progresivna fiskalna politika, dok se razrezi poreza nalik ovima hrvatskim beziznimno nazivaju regresivnim. No eksponenti naše izvršne vlasti su nam ovih dana upravo zbog toga priuštili i raskošnu terminološku maškaradu, naslovivši svoju politiku – u opreci s navedenom znanom podjelom – izrazima poput "indirektna progresija" i "proporcionalno oporezivanje".

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više