Novosti

Kronika

Održana komemoracija u Uzdolju

Milan Đurđević, načelnik Općine Biskupija, najavio je da će naredne nedjelje biti postavljen spomen-krst za sve civile ubijene u biskupijskim selima tokom i nakon "Oluje"

Large uzdolje

Milan Đurđević

U organizaciji Općine Biskupija i lokalnog Vijeća srpske nacionalne manjine, danas je u Uzdolju kod Knina održana komemoracija žrtvama akcije "Oluja", koje su u tom mjestu ubijene prije 27 godina. Podsjetimo, 6. avgusta 1995. u selu Uzdolje hicima iz vatrenog oružja likvidirani su Stevan, Janja i Đurđija Berić, Miloš Ćosić, Milica, Jandrija i Krsto Šare, dok je Sava Šare istog dana zapaljena na kućnom pragu. Svih osam bili su civili starije životne dobi.

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća prethodio je pomen koji je služio sveštenik Stanko Antić, a zvaničnih izjava nije bilo. Članovi porodica žrtava, kao i lokalni predstavnici srpske zajednice, tek su poručili kako je to "mjesto stradanja i sjećanja, koje zaslužuje da se žrtvama pokloni u tišini". Oni smatraju da je u proteklih godina poslano mnogo poruka s ovog i drugih mjesta, te da one nisu rezultirale pronalaženjem odgovornih za zločine počinjene u Uzdolju i okolnim selima: Orliću, Markovcu, Biskupiji i Vrbniku.

U izjavi za medije Milan Đurđević, načelnik Općine Biskupija, najavio je da će tokom naredne nedjelje biti postavljen spomen-krst za sve nevino postradale u tim biskupijskim selima.

- Radi se o 34 ljudi od kojih je najviše stradalih iz sela Vrbnik. Smatramo da je tako prikladnije nego da u svakom selu postavljamo poseban spomenik, a i manastir Lazarica je centralno mjesto okupljanja pravoslavnih Srba čitavog ovog kraja - najavio je Đurđević.

Vijence su ispred spomen-obilježja u Uzdolju postavili članovi porodica žrtava, predstavnici Općine i VSNM-a Biskupije, kao i županijske organizacije SDSS-a, dok je crvenu ružu simbolično položila potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga. Komemoraciji su učestvovali i Ognjen Vukmirović, zamjenik župana Šibensko-kninske županije, načelnici susjednih opština te zamjenici gradonačelnika Knina i Skradina.

Nakon uzastopnih javnih poziva na intenziviranje istrage ratnih zločina počinjenih u "Oluji", a koji nisu urodili adekvatnim odgovorom nadležnih institucija, Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta je u avgustu 2017. podnio kaznenu prijavu za zločin u Uzdolju. Međutim, počinitelji do danas nisu pronađeni, a istraga je i dalje u toku.

Ika Šare, kći ubijenog Miloša Ćosića, ranije je od države tražila naknadu nematerijalne štete, a nakon što su je odbile sve niže pravosudne instance, o njenom slučaju krajem 2021. odlučivao je Ustavni sud. Uz izdvojeno mišljenje sudaca Andreja Abramovića, Lovorke Kušan i Gorana Selanca, Ustavni sud potvrdio je raniju presuda, kojom je u međuvremenu preminuloj Iki Šare zbog zastare odbijeno pravo na naknadu štete i naređeno da plati 14.500 kuna sudskih troškova. U istom navratu, i to po prvi puta u povijesti hrvatskog pravosuđa, suci su utvrdili da je istraga jednog od brojnih zločina počinjenih tokom i nakon "Oluje" bila neučinkovita.

"Ne podcjenjujući nedvojbenu složenost slučaja, Ustavni sud ocjenjuje da tragovi koji su dani tijelima kaznenog progona u vezi s utvrđivanjem počinitelja nisu bili temeljito istraženi, odnosno da nadležna tijela nisu uložila dostatne napore i sve što je u njihovoj moći kako bi se osigurala učinkovitost istrage", stoji u odluci Ustavnog suda.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više