>

novosti logo

Održana komemoracija za borce 21. srpske divizije NOVJ-a

Vijenci su položeni na spomen-kosturnicu borcima koji su 1945. poginuli oslobađajući zapadnu Slavoniju. Svega 20-ak metara dalje nalazi se premještena ploča iz Jasenovca na kojoj je ispisan ustaški pozdrav

Na lokaciji Trokut kod Novske u četvrtak je održana komemoracija za poginule borce 21. srpske udarne divizije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i obilježena 74. godišnjica oslobađanja zapadne Slavonije od okupatora i kvislinga. Događaj su organizirali Vijeće srpske nacionalne manjine Pakraca i antifašistička udruženja iz Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća pred spomen-kosturnicom, u kojoj su ostaci 650 boraca iz sastava 21. divizije koji su poginuli oslobađajući Novsku i Jasenovac, prisutnima su se obratili Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca i predsjednik gradskog VSNM-a, kao i Antun Maruski, predsjednik Udruge antifašista Novske.

Komemoraciji su prisustvovali zamjenik ambasadorke Srbije u Zagrebu Davor Trkulja i Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu lokalne uprave Srbije. Oni su obećali pomoć u obnovi spomen-ploče na spomeniku, radu akademskog kipara Stanislava Mišića, miniranom

1992.

- Na komemoraciji je bilo preko 40 ljudi. Drago mi je da su se okupili u ovolikom broju jer je ovo prvi put nakon 1990. da se na ovakav način obilježava partizansko oslobađanje Novske i Jasenovca početkom maja 1945. Ohrabruje što je na skupu bilo i mladih ljudi, što znači da ih zanima antifašizam, ali i građana iz Novske, jer se mnogi njihovi sugrađani još plaše - rekao je za Novosti Nikola Ivanović nakon komemoracije.

Podsjetimo, početkom novembra 2017. pakrački VSNM i antifašistička udruženja iz Pakraca, Lipika i Novske organizirali su radnu akciju krčenja i čišćenja zapuštenih ostataka partizanskog spomenika i spomen-kosturnice.

Nedaleko od spomenika nalazi se ploča HOS-a s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ koja je u septembru 2017. preseljena iz Jasenovca. Osim što je prostor oko nje uređen, ploča je pod stalnim video nadzorom.

1/2