>

novosti logo

Održani 10. Dani srpske kulture u Istri

Robert Cvek, zamjenik gradonačelnika Pule, izrazio je zadovoljstvo održavanjem manifestacije kojom se promovira srpska tradicija

Građani i turisti Pule, Umaga i Rovinja od 16. do 18. avgusta mogli su uživati u sadržajima jubilarnih 10. Dana srpske kulture u Istri koje su organizirali Zajednica Srba u Istri i pododbor SKD ‘Prosvjete’ u Umagu. Manifestaciju su pomogli Savez liberala i demokrata za Evropu, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Srpsko narodno vijeće, Istarska županija i vlasti tri navedena grada.

- Dani srpske kulture organizuju se od 2009. godine, a za ovo 10. izdanje odlučili smo pozvati sve koji su prema mišljenju publike i organizatora bili najbolji učesnici - rekao je za Novosti predsjednik Zajednice Srba u Istri Miomir Jeremić.

- Naše očekivanje je bilo opravdano jer su učesnici bili savršeni i izazvali velik interes i oduševljenje publike. Tako se u Rovinju skupilo oko 1000 ljudi, a u Umagu preko 1000. Jedino je manje publike bilo u Puli jer nismo dobili dozvolu da program izvodimo na Forumu, pa se večernji dio programa odigrao u Domu branitelja koji ima kapacitet oko 300 mjesta - dodao je Jeremić.

Velik interes izazvala je izložba ikona vezanih uz manastir Žiču i radova slikara Dušana Tatalovića, upriličena uz pomoć srpskog ministarstva i generalnog konzulata. Otvaranju manifestacije prisustvovali su rukovodioci Pule i Istarske županije, generalni konzul Srbije u Rijeci Goran Petrović, kao i aktivisti manjina iz više istarskih sredina. Obraćajući se okupljenima, zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek izrazio je zadovoljstvo održavanjem ovakve manifestacije.

- Ona pokazuje da je Pula otvoren, multikulturalan grad gdje svaka nacionalnost i kultura ima svoje mjesto i slobodu. Time se iz Pule šalje poruka mira i tolerancije i što znači suživot u doslovnom smislu te riječi - rekao je on.

Zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko pohvalila je manifestaciju koja u Istri pokazuje snagu različitosti i moć kulture koja spaja, dok je predsjednik Miomir Jeremić zahvalio organizatorima, donatorima i medijima koji prate manifestaciju iz godine u godinu i svima koji učestvuju u programima Dana srpske kulture.

Program je bio bogat i raznovrstan; održavane su radionice pletenja u organizaciji zadruge iz Sirogojna, sela poznatog po proizvodnji vunene odjeće, radionica veza od srme i prezentacija izrade grnčarskih proizvoda na kolu u organizaciji etno sela Zlakusa. Nastupali su KUD ‘Riznica’ iz Kraljeva i njihov narodni orkestar, Etno grupa djevojaka, frulaši Emilija Marko iz udruženja ‘Zavičaj’, a prisutni su imali prilike probati leskovačku mućkalicu, jedno od jela s roštilja po kojima je Leskovac čuven u svijetu.

1/2