>

novosti logo

Piše T.O.

Odšteta za Loru nakon 22 godine

Županijski sud u Splitu dosudio je 400 tisuća kuna naknade za nematerijalnu štetu zatočeniku vojnog zatvora u Lori Miloslavu Katalini, javlja 'Index.hr'.

Podsjetimo, splitski Općinski sud je početkom 2013. priznao je dio tužbenog zahtjeva Kataline te mu dosudio 200 tisuća od traženih milijun kuna. Iznos je na kraju povišen za dodatnih 200 tisuća kuna s obzirom na invalidnost i smanjenu radnu sposobnost bivšeg zatočenika splitskog vojnog logora. Katalina ima pravo i na kamate koje teku od nepravomoćne presude.

Katalina je u Lori proveo deset dana tokom kojih je preživio torturu – premlaćivanje, spajanje na struju, polijevanje hladnom vodom, psihičko maltretiranje. Nekoliko puta svjedočio je na suđenju, a kao svoje mučitelje prokazao je zamjenika upravitelja zatvora Tončija Vrkića te policajca Davora Banića

Katalina je u Loru doveden sredinom kolovoza 1992. godine, dva mjeseca nakon što su vojno tužilaštvo i sud dobili saznanja da civili umjesto u zatvoru na Bilicama završavaju u Lori. Sredinom lipnja u Lori je, naime, obavljen očevid nakon pokušaja bijega i ranjavanja civila Nenada Kneževića te premlaćivanja Gojka Bulovića. Obojica su preminuli, a njihovim obiteljima isplaćeno je oko dva milijuna kuna odštete.

U to vrijeme je skupinu s Kneževićem i Bulovićem proganjao budući glavni državni odvjetnik, tada zamjenik vojnog tužitelja Mladen Bajić. Unatoč tome što kod osumnjičenika nije pronašao nikakav inkriminirajući materijal, inzistirao je na progonu koji je obuhvatio i bivšeg šefa vojne kirurgije u Splitu dr. Dušana Parpuru, s kojim je država nedavno sklopila nagodbu na 100 tisuća kuna za nezakoniti pritvor. 

1/1