>

novosti logo

Kronika Kronika

Oduševljeni Minjom Subotom

Članovi Vukovarskog srpskog pevačkog društva ‘Javor’ na 1. Svesrpskom dečjem saboru: ‘Minja Subota ima 80 godina, ali i dalje sjajno peva i zabavlja decu’, kaže horovođa Javora Aleksandra Kritinić

Najmlađi članovi Vukovarskog srpskog pevačkog društva ‘Javor’ učestvovali su od 23. do 27. maja na 1. Svesrpskom dečjem saboru u Beogradu. Sabor koji je održan pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra u Beogradu (DKCB), okupio je decu srpskog porekla uzrasta od 10 do 14 godina iz Republike Srpske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Crne Gore i Makedonije.

Deca su boravila u porodicama učenika Osnovne škole ‘Starina Novak’, a cilj manifestacije bio je da kroz brojne sadržaje i druženje sa beogradskim osnovcima zavole svoju matičnu zemlju, upoznaju znamenitosti, kulturu i istoriju Srbije. Deca iz ‘Javora’ nisu slučajno pozvana na sabor. Naime, učenici škole ‘Starina Novak’ su im bili domaćini i na manifestaciji ‘Radost Evrope’ pre dve godine, nakon čega je prijateljstvo nastavljeno.

- Utisci su prekrasni. Organizatori su želeli da se osećamo kao kod kuće, da shvatimo da je Srbija naša kuća, da pripadamo srpskom narodu iako smo rođeni u Hrvatskoj. Domaćini su pripremili različite sadržaje, puno programa, izleta i svaki trenutak je bio ispunjen - priča Aleksandra Krtinić, horovođa ‘Javora’.

Deca su prvog dana učestvovala u magazinu ‘Srbija na vezi’ RTS-a, a sutradan im je u DKCB-u upriličen koncert dobrodošlice u novoj dvorani Donke Špiček.

- Oduševio nas je Minja Subota koji ima 80 godina, ali i dalje sjajno peva i zabavlja decu. Tu su još bili Leontina, Boda Ninković i nekoliko horova. Program je održan povodom Dana Ćirila i Metodija, tako da smo učili o srpskom jeziku, pevali pesme i družili se - nastavlja naša sagovornica. Na Kalemegdanu je upriličen program ‘Beograd kroz vekove’ gde su deca kroz zanimljive zadatake učila o ličnostima iz srpske istorije, organizovana je poseta Narodnoj skupštini i izlet u Tršić. Članovima ‘Javora’ su posebno zanimljive bile originalne Vukove gusle koje se nalaze i u znaku njihovog društva. Među decom se utisci još sređuju, a događaji prepričavaju.

- Družili smo se s vršnjacima iz drugih zemalja i upoznavali s našom kulturom. Saznali smo puno o srpskim istorijskim ličnostima. Bilo je jako zanimljivo - kaže Ema, a Jovan dodaje kako će putovanje najviše pamtiti po gostoprimstvu domaćina koji su ih posvuda vodili i po muzeju automobila.

- Upoznali smo mnogo novih prijatelja i ponovo se sreli sa starim prijateljima i divnim volonterima iz DKCB-a - kaže Jana koja je s prijateljicom Manjom učestvovala i u emisiji ‘Tako stoje stvari’ podelivši tako utiske sa sabora i s gledaocima RTS-a.

1/2