>

novosti logo

Piše R. I.

Odustaje li DORH i od Grubora?

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izvijestilo je jučer javnost da je obustavilo istragu zbog ratnog zločina u selu Ramljani protiv Frane Drlje i njemu nadređenog Željka Sačića. Tim povodom Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću pita glavnog državnog odvjetnika odustaje li se i od istraga u vezi zapovjedne odgovornosti Sačića za zločin počinjen u selu Grubori

Tijekom jučerašnjeg dana Županijsko državno odvjetništvo RH izvijestilo je javnost da je obustavilo istragu zbog ratnog zločina u selu Ramljani i to protiv bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko (ATJ Lučko) Frane Drlje i njemu nadređenog Željka Sačića, ratnog pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a. Tim povodom oglasila se Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

’S obzirom na sudski utvrđene činjenice (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju MKSJ, Županijski sud u Zagrebu, Vrhovni sud RH) po kojima su ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Grubori počinili pripadnici ATJ Lučko, a koji je prethodio paleži sela Ramljani, pitamo Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana odustaje li DORH od istraga u vezi zapovjedne odgovornosti Željka Sačića i drugih nadređenih iz ATJ Lučko za zločin koji je 25. kolovoza 1995. godine počinjen nad šestero srpskih civila u selu Grubori. Civili srpske nacionalnosti koji su tog jutra ostali u svojim domovima su ubijeni, a gotovo sve kuće u zaseoku su zapaljene’, navodi se u priopćenju.  

Documenta smatra da prema dosadašnjim sudskim odlukama u predmetu Grubori postoji kritična količina inkriminirajućih činjenica u kontekstu zapovjedne odgovornosti Sačića kao pomoćnika Stožera specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu tijekom VRA Oluja.

Pripadnici ATJ Lučko ubili mještane starije dobi, Jovu Grubora, Miloša Grubora, Mariju Grubor, Milku Grubor, Đuru Karanovića i Jovana Grubora pok. Damjana, koje su ondje zatekli. Većina mještana Plavnog i Grubora se tog dana ujutro uputila prijaviti UNPROFOR-u u školskoj zgradi u Plavnom, a u vezi odlaska u tadašnju SR Jugoslaviju ili zbog eventualnog ostanka u Hrvatskoj.

1/1